NOS NieuwsAangepast

Libië zegt Kadhafi niet uit te leveren

De Libische overheid gaat geen gehoor geven aan een eventueel arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof voor kolonel Kadhafi. Libië heeft het verdrag van Rome uit 1998, waarin de oprichting van het strafhof is vastgelegd, niet getekend. Libië hoeft daarom niet mee te werken aan een arrestatiebevel.

Volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Khalid Kaim is het hof "een kindje van de Europese Unie gericht op Afrikaanse politici en leiders". Kaim noemde de handelwijze van het hof twijfelachtig.

Eerder vandaag vroeg hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo de rechters van het hof om een arrestatiebevel voor de Libische leider uit te vaardigen. Naast Kadhafi moeten ook zijn zoon Saif el-Islam en zijn rechterhand Abdullah Senussi, het hoofd van de Libische inlichtingendienst, worden aangehouden, zo verzocht Moreno-Ocampo.

Genoeg bewijs

Moreno-Ocampo zei dat hij genoeg bewijs heeft voor een beschuldiging van Kadhafi en de twee anderen. Het dossier Libië bestaat uit 74 pagina's met bewijs tegen de drie Libiërs. Een rechtbank met drie leden moet beslissen of het bewijs sterk genoeg is om tot vervolging over te gaan en internationale arrestatiebevelen uit te vaardigen.

Vervolging door het Internationaal Strafhof is altijd lastig omdat het hof geen politiemacht ter beschikking heeft om verdachten te arresteren. Landen die het hof niet erkennen, zoals Libië, zijn nergens aan gebonden. Daardoor duren zaken bij het strafhof vaak jaren.

Aanklachten

Moreno-Ocampo zei dat Kadhafi en de twee anderen worden vervolgd voor het systematisch onderdrukken van verzet tegen het regime. Ook is er genoeg bewijs dat de Libische leider persoonlijk opdracht heeft gegeven voor het aanvallen van onschuldige burgers in hun huis.

Daarnaast zou Kadhafi scherpschutters opdracht hebben gegeven om op burgers te schieten die mensen aan het begraven waren. Een andere aanklacht luidt dat het Libische regime activisten heeft gearresteerd en gemarteld. Volgens het hof had Kadhafi daarmee enkel het doel om zijn eigen regime in het zadel te houden.

Al met al is het bewijs volgens Moreno-Ocampo voldoende om Kadhafi aan te klagen voor misdaden tegen de menselijkheid. Moreno-Ocampo zei dat het nu niet aan de internationale gemeenschap is om Kadhafi en de twee anderen op te pakken. Dat moet Libië zelf doen, aldus de hoofdaanklager.

Permanent hof

Het Internationaal Strafhof is het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en andere internationale misdaden. Het strafhof ging officieel van start in 2002. Honderdveertien staten zijn lid, belangrijkste afwezigen zijn de VS, Rusland en China.

De eerste onderzoeken gingen over misdaden in de Afrikaanse landen Congo, Uganda, Sudan (Darfur), Kenia, de Centraal Afrikaanse Republie en Libië. Tot nu toe zijn vier Congolezen gearresteerd.

Daarnaast stelt het strafhof een cel in Scheveningen beschibaar aan het Speciale Hof voor Sierra Leone voor het voorarrest van ex-president Charles Taylor van Liberia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl