NOS NieuwsAangepast

Fenomenale voetbalmiddag Langs de Lijn

Door verslaggever Pauline Broekema

"Ik hoor je Hans, maar je bent nog een beetje zacht." Technicus Rens test één van de commentatoren. Het geluid van een ander is ook nog niet perfect. "Hij plopt een beetje."

Met plakkertjes staan de locaties bij de schuiven. Technicus Rens Krijgsman heeft er acht. Paul Raaijman gaat over zes. Hij doet wat in de studio heet de feestlocaties, zoals het Museumplein, Amsterdam en de Oude Markt in Enschede. Veertien lijnen. Al is het dan niet zo spannend als in 2007, toch is dit het hoogtepunt van het Langs de Lijn voetbal-seizoen.

Fenomenaal

Broodjes met kroket leiden de gedenkwaardige middag in. "Hé, ben je niet op vakantie?", vraagt een bureauredacteur aan regisseur Bram Gaillard. "Ik kom alleen voor beslissingen terug", zegt hij droog. "Mijn emotie zit bij Ajax, mijn papieren liggen bij Twente", stelt presentator Tom van 't Hek vast. Het is bekend, hij is regelmatig bezoeker van de Arena. Medepresentator Toine van Peperstraten is volgens Van 't Hek een erkend Willem II-supporter. "Dus we hebben het rustig."

Het is een minuut voor half drie. "Een werkelijk fenomenale voetbalmiddag", belooft commentator Bas Ticheler. Vanmiddag vooral heel veel Arena. De andere schuiven gaan alleen open bij een doelpunt. "Het gaat volgens mij om deze ene wedstrijd en we zijn er klaar voor", zegt Van 't Hek.

Rumoer

Achttien minuten gespeeld, nog maar weinig aan de hand, klinkt het uit Amsterdam. Sulejmani, de eerste echte kans. In de radiostudio, waar de deuren open staan, hoor je het rumoer en de schrikreacties van de redactievloer. Vier grote monitoren hangen naast elkaar in de regieruimte. Alles onder controle. Er heerst rust, zoals op de brug van een zeeschip in kalm water. De Arena vult de uitzending.

Dan Siem de Jong, doelpunt. "Twente moest meer en meer terug", concludeert de commentator. Het Leidseplein, even wat sfeer, dan kort naar Menno, beslist Gaillard. Hoe groot het contrast is met Amsterdam, daar op de markt in Enschede. "Ja, dat was kans twee en meteen raak", hoort verslaggever Menno Reemeijer een lichtelijk terneergeslagen supporter zeggen.

Geen nieuws

"Jullie doen effe niet mee, hè", vraagt nieuwslezer Marjan Koekoek voor het bulletin om drie uur. Nee, even geen nieuws, gewoon door. Het nieuws kan wachten tot in de rust. Twente ruikt dat er mogelijkheden zijn. Tweede hoekschop voor Twente. Een cadeautje aangeboden door de heer van der Wiel, zoals het op de zender heet.

"Kijk eens hagel!" In de Groene kathedraal in Groningen trekt publiek plastic over zich heen. Rens schuift de lijn Groningen even open. "Moet je horen, de hagel ruist."

Een schot van Twente, een typisch Landzaat-moment. "Joehoe!!", doen een paar redacteuren vanuit de verte vanachter hun bureaus. Het is rust in Amsterdam. Maar hoe zit het in Groningen? Nog steeds 0-0, waar beide ploegen weinig aan hebben.

Spanning

Tweeëntwintig minuten over drie, de ster en het uitgestelde nieuws. En verder wordt de sfeer bepaald door die ene schuif, van de tafel van Paul. Die staat vrijwel de hele tijd open.

"Edwin Cornelissen op het Leidseplein, vertel het maar." Twee nul, Denny Landzaat, een eigen doelpunt. Edwin heeft een Amsterdammer voor de microfoon die er weinig van heeft gezien. "Dat schijt-Amsterdam dat geen schijt-monitoren neerzet."

Meteen weer terug naar de Arena. De spanning is weer helemaal terug, Twente heeft gescoord. Menno Reemeijer staat op de markt, helemaal nat van het bier. Hij ziet tienduizenden handen de lucht in gaan.

Koffie halen

De vraag is, durf je onder deze omstandigheden koffie te halen? Even snel heen en weer. Van monitor naar monitor naar automaat. En weer terug.

"De spanning loopt op", maakt Van 't Hek een bruggetje vanaf Groningen-PSV. "Het is erg flipperkast", is een mening in de regieruimte over de fase waarin men in de Arena verkeert.

Maar al snel is de spanning en sensatie terug. Nog een dik kwartier te gaan. "Rondt maar effe af", zegt Gaillard en Van Peperstraten gaat naar het Leidseplein. De zender valt weg. Dan maar Enschede. Menno Reemeijer? "Het is niet voorbij", houdt iemand de moed er in. "Kut-KNVB", scheldt een tukker.

Wat een jaar

Achter de microfoons en in de regieruimte ondergaat men het doelpunt in koele nuchterheid. Paul houdt zich alvast bezig met de STER. De spotjes, gemaakt voor als Twente kampioen zou worden moeten er uit. In de Arena wordt achter de microfoon al vooruitgelopen op het einde.

"Wat een jaar voor Ajax, wat een jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl