NOS NieuwsAangepast

Doden bij betogingen aan grens Israël

Bij demonstraties op verschillende plaatsen langs de Israelische grens zijn zeker acht Palestijnen om het leven gekomen. Ook vielen tientallen gewonden toen het Israëlische leger op de demonstranten schoot.

De doden vielen op de Golanhoogten, dat door Israël bezet is. Honderden Palestijnen probeerden daar vanuit Syrië de grens over te steken. Ook in Libanon en in Gaza werd de grens met Israël belaagd. In Oost-Jeruzalem waren voor de tweede achtereenvolgende dag rellen.

De Westelijke Jordaanoever is door het Israëlische leger afgesloten om te voorkomen dat daar ook betogers naar Israël trekken.

Catastrofe

De Palestijnen herdenken vandaag dat hun voorouders werden verdreven of op de vlucht sloegen bij de stichting van de staat Israël, op 14 mei 1948.

"Ze herdenken het moment dat de Israëliërs de Onafhankelijkheidsoorlog noemen en de Palestijnen de Catastrofe of Nakba-dag", zegt correspondent Sander van Hoorn.

De jaarlijkse herdenking lijkt dit jaar meer te leven dan in voorgaande jaren. De onrust in de Arabische wereld motiveert ook de Palestijnen om de straat op te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl