NOS NieuwsAangepast

IMF-topman Strauss-Kahn opgepakt

In de Verenigde Staten is de topman van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, aangeklaagd wegens crimineel seksueel gedrag, poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. De Fransman wordt ervan verdacht dat hij in een hotel in New York een kamermeisje heeft gedwongen tot seks.

Strauss-Kahn (62) werd zaterdagavond op het John F. Kennedyvliegveld in New York kort voor vertrek naar Parijs uit een toestel van Air France gehaald, nadat een medewerkster van het Sofitel-hotel in Manhattan hem van de gedwongen seks had beschuldigd.

Het 32-jarige kamermeisje zegt dat Strauss-Kahn naakt uit de badkamer kwam toen ze zijn kamer moest schoonmaken. Hij zou haar naar zijn bed hebben getrokken. Nadat ze zich had losgerukt, zou hij haar opnieuw gegrepen hebben, in de badkamer tot orale seks hebben gedwongen en geprobeerd hebben haar uit te kleden. Ze ontsnapte en waarschuwde de leiding van het hotel. Toen de politie arriveerde, was Strauss-Kahn weg.

Vlucht

Een woordvoerder van de politie in New York zegt dat Strauss-Kahn probeerde te vluchten. Hij zou onder meer zijn mobiele telefoon in het hotel hebben achtergelaten.

De IMF-topman wordt naar verwachting vandaag voorgeleid bij een rechtbank in Manhattan. Hij spreekt de beschuldigingen tegen.

Het IMF wil niet op de zaak reageren.

Uitdager

Strauss-Kahn is lid van de Franse Socialistische Partij. Hij wordt gezien als de belangrijkste uitdager van president Sarkozy bij de Franse verkiezingen volgend jaar. Volgens opiniepeilingen maakt hij een goede kans om de zittende president te verslaan.

De leider van de Franse socialisten, Martine Aubry, zei dat het nieuws over de aanhouding van Strauss-Kahn is ingeslagen als een donderslag bij heldere hemel. Ook riep ze op Strauss-Kahn nog niet te veroordelen.

Affaire

De IMF-topman raakte in 2008 ook al in opspraak, toen bekend werd dat hij een affaire had met een ondergeschikte. Hij werd in een intern onderzoek vrijgesproken van machtsmisbruik, maar bood voor de affaire wel zijn excuses aan. Hij zei dat hij "een beoordelingsfout" had gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl