NOS NieuwsAangepast

Moerdijk negeerde brandweer Rotterdam

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs en redacteur Hugo van der Parre

Er is tijdens de brand bij Chemie Pack in Moerdijk op 5 januari van dit jaar van alles misgegaan tussen de diverse veiligheidsregio's.

Uit een evaluatierapport van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond(pdf), dat in handen is van de NOS, blijkt dat de regio's die het meest betrokken waren, Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid, tijdens de brand onbereikbaar waren. Daardoor is onder meer het aanbod om blusmateriaal te leveren niet tijdig doorgekomen.

Rotterdam-Rijnmond was weliswaar niet rechtstreeks betrokken bij de brand in Moerdijk, maar ondervond wel de gevolgen van de rook die overtrok. Bovendien is nergens zoveel kennis beschikbaar over de bestrijding van chemiebranden als in het Rotterdamse havengebied. De Gezamenlijke Brandweer had dan ook al meteen na de melding, rond 15.00 uur 's middags, een planning klaar om te helpen.

Druk

Burgemeester Aboutaleb wilde actief bijstand bieden aan de getroffen regio's, maar in Brabant werd de telefoon niet opgenomen, omdat men druk was. "De vraag is of men binnen Midden- en West-Brabant gerealiseerd heeft wat Rotterdam-Rijnmond kon betekenen", schrijft men in het rapport op pagina 18.

Uiteindelijk heeft Rotterdam-Rijnmond om 18.00 uur maar een eigen verbindingsofficier naar Moerdijk gestuurd. Na overleg zijn er later op de avond alsnog twee wagens met schuimblusmiddel naar Moerdijk gestuurd.

Conclusies

De opmerkelijkste conclusies uit het evaluatierapport:

Rotterdam Rijnmond is over de brand niet geïnformeerd door een van beide andere veiligheidsregio's, maar vernam het via Twitter en kreeg de bevestiging van nu.nl.De operationele teams van de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zuid-Holland Zuid waren langdurig niet bereikbaar: "operationele communicatie is niet of nauwelijks aanwezig tussen de drie betrokken regio's".Het computersysteem LCMS, dat actuele informatie zou moeten verschaffen, wordt slecht bijgehouden door de veiligheidsregio's, waardoor Rotterdam-Rijnmond niet wist wat er op de regio afkwam. De verschillende veiligheidregio's gebruiken elk ook verschillende gedeeltes van het systeem.Door de vele tegenstrijdige informatie en het ontbreken van informatie was het vrijwel onmogelijk in scenario's te denken.De coördinatie vanuit het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en het Nationaal Crisis Centrum (NCC) kwam te laat op gang. Het bericht dat het NCC de coördinatie op zich zou nemen, kwam pas later op de avond, toen Rotterdam-Rijnmond al had afgeschaald.Toen Rotterdam-Rijnmond bijstand aanbood, reageerde alleen het LOCC met de mededeling dat de bijstand hun domein was.Het ontsluiten van de lijst gevaarlijke stoffen bleek erg lastig te zijn bij dit incident.

De betrokken veiligheidregio's vinden het desgevraagd nog te vroeg om inhoudelijk te reageren op het rapport.

Geschrokken

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, is geschrokken van het evaluatierapport. "Dan is er een grote brand, hebben we alle benodigde blusapparatuur in een bepaald gebied vlak in de buurt en dan krijgen we het niet voor elkaar om af te spreken wat nou handig is", zegt ze. Het Kamerlid gaat staatssecretaris Atsma van Infrastrutctuur en Milieu vragen om snel in actie te komen om de communicatie te verbeteren.

Van Tongeren: "Ik vind dit onacceptabel en ik vind dat de regering ervoor verantwoordelijk is om te zorgen dat die regio's dat beter gaan doen. Of het systeem versimpeld wordt, het maakt mij niet uit hoe ze het oplossen. Maar het kan gewoon niet zo zijn dat in Nederland bij zo'n grote brand de respons zo slecht georganiseerd is."

Officiële rapporten

In de zomer verschijnen de eerste officiële onderzoeksrapporten naar de toedracht van de brand bij Chemie Pack. Met name het verslag van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid zal dan ook ingaan op de samenwerking tussen de regio's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl