NOS NieuwsAangepast

Obama staat meer olieboringen toe

De Amerikaanse president Obama neemt maatregelen om de olieproductie in Alaska en in de Golf van Mexico op te voeren. De oliemaatschappijen krijgen de kans om gebieden te huren om daar olie- en gasboringen te doen.

Obama komt daarmee tegemoet aan de vraag van de Republikeinen om meer olieboringen te doen. Na de olieramp in de Golf van Mexico mocht daar een half jaar niet worden geboord en zijn de regels voor olieboringen strenger geworden.

Benzineprijs

In zijn wekelijkse toespraak zei de president dat de afhankelijkheid van het buitenland vermindert door olieboringen in eigen land.

Door de relatief hoge benzineprijs is er ook druk vanuit de bevolking om meer olie in eigen land te winnen. Benzine kost momenteel rond de 70 eurocent per liter (ruim 4 dollar per gallon), veel meer dan de Amerikanen gewend zijn.

Obama zei verder dat hij hoopt dat het Congres komende week de miljardensubsidies voor de Amerikaanse oliemaatschappijen zal beëindigen. "In een tijd wanneer we ons begrotingstekort proberen te verminderen, slaan die subsidies nergens op."

Duurzamer

In het begin van zijn presidentschap hamerde Obama erop dat de Amerikanen minder afhankelijk moesten worden van olie en dat er meer gebruik moest worden gemaakt van duurzame energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl