NOS NieuwsAangepast

Een Syrisch hoofdkwartier in Rotterdam

In Rotterdam hebben Nederlandse Syriërs een eigen hoofdkwartier opgezet. Vanuit een oude auto-showroom proberen ze 24 uur per dag de ontwikkelingen in hun thuisland in de gaten te houden, via Twitter, Facebook en YouTube.

De keuze voor de showroom was niet geheel vrijwillig: de Syriërs wilden eerst een plein bezetten, naar voorbeeld van de demonstranten in Egypte, die in de hoofdstad Caïro wekenlang het Tahrirplein bezetten. Dat bleek niet te kunnen, en zo werd een oude showroom het zenuwcentrum.

Wel hebben de Syriërs de sfeer van het Tahrirplein zoveel mogelijk proberen na te bootsen. Er is muziek, er zijn tenten en de meesten blijven slapen. Ook zijn er bureau's met computers. "Jasmijnplein", noemen ze hun showroom.

'Meer kracht'

Organisator Rosh Abdelfatah is sinds 1999 in Nederland. Hij hoopt dat het Nederlandse initiatief de mensen in Syrië "meer kracht en meer wilskracht geeft".

Onder de Syriërs die zich in de showroom hebben verzameld, zijn veel kunstenaars. Hun werk verbeeldt de drang naar vrijheid. Een van de kunstenaars die werk in de showroom heeft, is Rodi Khalil. "De kunst is een oog voor de mens", zegt hij. "Zodat hij de waarheid ziet."

'Vrijheid heeft een prijs'

Khaled al Hej Saleh zat vijf jaar gevangen in een Syrische gevangenis. Zijn broer zat zelfs zestien jaar vast. "Voor vrijheid moet je een prijs betalen", zegt hij. "Dat is altijd zo geweest."

De Syriër kijkt met verbazing naar de beelden uit zijn geboorteland, die via internet worden verspreid. "Er zijn zoveel jongeren", zucht hij. "Dan denk je: die zijn echt te jong om te demonstreren! Maar zo gaat het echt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl