NOS VoetbalAangepast

Dan toch die derde ster voor Ajax

Een opgewonden Ajax-supporter schreeuwde er twee jaar geleden al om naar "pannekoek" Marco van Basten.

Op zijn borst slaand, brulde hij: "Die derde ster, hiero, die derde ster, hiero. Daar doe je het allemaal voor."

En hij heeft zijn zin gekregen. Het is eindelijk zover voor de Amsterdammers: de derde ster is binnen dankzij de 3-1 winst op FC Twente. Elke ster staat voor tien kampioenschappen. Ajax stond sinds 2004 op 29 titels, maar heeft nu als eerste Nederlandse club de dertig bereikt.

Toch speelt Ajax volgend seizoen niet met die derde ster op het shirt. De kledingsponsor heeft de tenues al klaar en het lukt niet om er voor het begin van de nieuwe competitie een extra ster op te borduren.

De Boer neemt roer over

Toen Frank de Boer in december het roer overnam van Martin Jol na een belabberde seizoenstart, was de titel letterlijk en figuurlijk ver weg. Ajax was afgezakt naar de vierde plaats op vijf punten achterstand van koploper PSV.

Ook toen al bepaalde Johan Cruijff met zijn kritische columns in De Telegraaf de stemming. Nummer veertien begon zijn 'aanval' pas echt na de kansloze Champions League-nederlaag van Ajax bij Real Madrid in september.

Cruijff hekelde het feit dat Jol de zijkanten weinig benutte en Ajax geen attractief voetbal, maar resultaatgericht voetbal liet spelen. De druk op Jol nam steeds meer toe (mede door de matige resultaten) en toen Jols positie onhoudbaar was geworden, werd Frank de Boer overgeheveld van de A1.

De Boer voerde het Ajax-systeem weer in (met vleugelspelers) en schroomde niet om jeugdspelers een kans te geven. Het tussentijdse vertrek van Luis Suarez naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan hielp daar natuurlijk ook bij.

Coup Cruijff

Op de achtergrond, maar in de media op de voorpagina, voerde Cruijff zijn strijd tegen het bestuur met succes uit. Het bestuur en algemeen directeur Rik van den Boog kondigden uiteindelijk hun vertrek aan en maakten zo de weg vrij voor Cruijff om zelf een verantwoordelijke positie in te nemen.

De Boer hield zich afzijdig en focuste zich op het eerste elftal. En de resultaten logen er niet om: een kampioensschap en een (verloren) bekerfinale. Met de term "pannekoek" heeft De Boer dan ook nooit te maken gehad.

Sterker nog, hij is het die zichzelf op de borst kan kloppen. De oud-international is de derde persoon die als speler en hoofdtrainer landskampioen is met Ajax. Dat lukte eerder alleen Rinus Michels en Ronald Koeman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl