NOS NieuwsAangepast

De Jager streng voor Griekenland

Minister De Jager van Financiën wil dat Griekenland extra maatregelen neemt om de financiële crisis in dat land onder controle te krijgen. Anders stemt Nederland niet in met extra noodhulp. Nederland kan besluiten het volgende deel van eerder aan Griekenland toegezegde leningen per half juni tegen te houden.

Op dit moment praten het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie met de Griekse regering. De Jager wil het volgende deel van de lening alleen uitkeren als het IMF tevreden is en de Grieken voldoen aan de strenge afspraken.

"Wanneer ze dat niet doen, houdt het op", zei De Jager. "Of er in Griekenland nou politieke tegenstand is of niet, dat maakt me niet uit. Er is geen tijd meer voor onwil."

Meer geld

Griekenland dreigt te bezwijken onder de enorme schuldenlast. De EU heeft een noodlening verstrekt van 110 miljard. Het is de vraag of de Grieken dat kunnen terugbetalen. Mogelijk hebben ze nog meer geld nodig.

Nederland zal daarmee alleen instemmen als Griekenland extra bezuinigt, de economie hervormt en staatseigendommen privatiseert. Maandag praten de Europese ministers van Financiën erover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl