NOS NieuwsAangepast

Forse groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie is dit jaar sterk begonnen. In het eerste kwartaal was de economische groei 0,9 procent.

In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 3,2 procent. Dat is de sterkste groei in drie jaar tijd.

Het gaat nog om voorlopige cijfers, het Centraal Bureau voor de Statistiek kan nog met bijstellingen komen.

Horeca

Het aantal banen was in het vorige kwartaal 41.000 groter dan een jaar eerder, maar iets lager dan het voorgaande kwartaal. Ook het aantal vacatures is weer toegenomen. Eind maart stonden er 135.000 vacatures open, 7000 meer dan een kwartaal eerder.

De uitgaven van huishoudens lagen 0,2 procent hoger dan vorig jaar. Er werden vooral meer nieuwe auto's gekocht en het bezoek aan een restaurant of café nam toe. Het gasverbruik daalde, dankzij de zachte winter aan het begin van dit jaar.

De economische vooruitzichten voor de Europese Unie zijn iets naar boven bijgesteld. Volgens de EU komt de groei dit jaar uit op 1,75 procent en volgend jaar op 2 procent.

Duitsland

Ook de Duitse economie maakt een sterke ontwikkeling door. Niet eerder sinds de Duitse hereniging, meer dan twintig jaar geleden, groeide de economie zo hard als het eerste kwartaal.

Volgens nog voorlopige cijfers van het Statistisches Bundesambt Deutschland was de groei 1,5 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar.

In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar groeide de economie met 5,2 procent. Er is vooral goed gepresteerd in de bouw en in de industrie.

Export

De Duitse economie zit nu weer op het niveau van voor de economische crisis. De groei over de eerste drie maanden van het jaar was voor een groot deel te danken aan binnenlandse bestedingen. Meestal moet Duitsland het vooral hebben van de export.

Mogelijk was er in het vorige kwartaal ook een 'inhaaleffect', omdat het groeicijfer eind vorig jaar tegenviel. In het laatste kwartaal van 2010 was de groei 0,4 procent.

Ook de Franse economie deed het in het afgelopen kwartaal goed met een groei van één procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl