NOS NieuwsAangepast

Benoeming Italiaanse ECB-president dichterbij

De benoeming van de Italiaan Mario Draghi tot president van de Europese Centrale Bank (ECB) is een stap dichterbij gekomen. Bondkanselier Merkel heeft haar aanvankelijke reserves tegen Draghi in een interview met het blad Die Zeit laten varen.

"Hij deelt onze ideeën over stabiliteit en een solide economie. Duitsland kan zijn kandidatuur voor het ambt van ECB-president steunen", aldus Merkel.

Draghi wordt waarschijnlijk komende week officieel voorgedragen door de Italiaanse regering. Frankrijk heeft zich al eerder uitgesproken voor de Italiaan. Nederland houdt zich op de vlakte.

Duitsland hoopte aanvankelijk dat de president van de Duitse Centrale Bank Axel Weber de huidige president Trichet zou opvolgen. Dat scenario viel in duigen, doordat Weber zich terugtrok.

Nout Wellink

Ook de president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink leek lange tijd in de race voor het ambt, hoewel dat door zowel De Nederlandsche Bank als het kabinet steeds werd ontkend.

Wellink werd onlangs in de Canadese pers nog een zeer serieuze kandidaat genoemd. Daar lijkt met de uitspraak van Merkel over Draghi nu een eind aan te zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl