NOS WielrennenAangepast

Dubbelslag Weening in Giro

Pieter Weening heeft op knappe wijze de vijfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven.

De Rabobank-renner is de eerste Nederlander sinds Jeroen Blijlevens in 1999 die een ritzege boekt in de Ronde van Italië.

De dertigjarige Fries hield na zijn sterke optreden ook nog eens net genoeg over om de roze trui over te nemen van de Schot David Millar, die behoorlijk wat tijd verloor. Marco Pinotti (HTC-Highroad) is Weenings naaste belager op twee seconden.

Zware val Slagter

Voor de Rabobank-ploeg was de rit van Piombino naar Orvieto over 191 kilometer geen onverdeeld succes. Tom Jelte Slagter viel uit na een zware val.

Hij hield aan zijn smak een flinke hersenschudding en een gebroken oogkas over.

Heroïsch spektakel in vijfde rit

De Giro-organisatie had er alles aan gedaan om van rit vijf een heroïsch spektakel te maken met een paar pittige beklimmingen, uitdagende afdalingen en stroken van in totaal 23 kilometer over de 'strade bianche', het witte grind.

Ook dit keer werden de criticasters van het gevaarlijke parcours echter gevoed. Vooral in de afdaling van de Croce di Fighine (op dertig kilometer van de meet) deden zich enkele hachelijke situaties voor.

Op dat moment ging Bram Tankink in de aanval, op zoek naar de Zwitser Martin Kohler, die al vroeg was weggesprongen. Tankink kreeg Dario Cataldo mee, maar de Italiaan viel in de greppel en onze landgenoot kreeg materiaalpech.

Weening weerstaat grote vedetten

Vervolgens sprong Weening met de Fransman John Gadret weg uit de groep met de favorieten. Samen raapten ze Kohler op en even later reed onze landgenoot de twee op knappe wijze uit het wiel.

Met een knap staaltje hardrijden pakte Weening zo'n veertig seconden op de groep achtervolgers, maar met een steile puist in de laatste twee kilometer nog in het verschiet, leken zijn kansen klein.

Op die muur stond Weening bijna stil. Eenmaal boven herpakte hij zich echter en weerstond de Harrekiet in zijn eentje de grote vedetten. Met dank aan de twintig seconden bonificatie veroverde hij, net als Blijlevens in 1999 ook nog eens de dubbel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl