NOS VoetbalAangepast

Oud FA-preses beschuldigt FIFA

Vier leden van het uitvoerend comité van de FIFA zijn beschuldigd van corruptie.

Drie weken voor de verkiezingen waar Sepp Blatter probeert herkozen te worden als voorzitter van de FIFA, worden de vier leden beschuldigd van het aannemen van of vragen om steekpenningen.

De beschuldigingen komen niet van de minste. Lord David Triesman, die een jaar geleden opstapte als voorzitter van de Engelse voetbalbond en het Engelse WK organisatiecomité, onthulde zijn bevindingen voor een speciale commissie van het Britse parlement die het mislopen van het WK onderzoekt.

Eind oktober werden twee leden van het FIFA-bestuur geschorst vanwege corruptie-beschuldigingen: Amos Adamu (Nigeria) en Reynald Temarii (Oceanië). De wereldvoetbalbond schorste de Temarii voor één jaar, Adamu werd voor drie jaar geschorst.

Voor wat, hoort wat

Lord Triesman verklaart dat vier FIFA-leden hem persoonlijk om een concrete tegenprestatie vroegen in ruil voor hun stem bij de toewijzing van het WK in december 2010. De namen die de Brit noemt zijn niet de minsten:

Jack Warner - Voorzitter Concacaf (Noord- en Midden-Amerika ) - vroeg 3 miljoen pond (voor educatie en TV-rechten). Nicolas Leoz - Voorzitter Conmebol (Zuid-Amerika) - wilde een ridderorde (Lord). Ricardo Teixeira - Voorzitter Braziliaanse Bond en voorzitter WK 2014 - vroeg om geld. Woriwi Makudi - Voorzitter Thaise bond - wilde (de opbrengsten van) een wedstrijd tussen Thailand en het Engelse team.

Tegenstrever ook in kwaad daglicht

De Sunday Times zegt bewijzen in handen te hebben dat Qatar twee FIFA-officials 1,5 miljoen dollar heeft betaald, in ruil voor hun stem bij het binnenhalen van het WK van 2022.

Het gaat hierbij om Issa Hayatou (baas van de Afrikaanse bond) en Jacques Anouma (Ivoorkust), beiden zijn ook lid van FIFA's uitvoerend comité. De informatie is afkomstig van een klokkenluider uit het organisatiecomité van Qatar, en door de Sunday Times doorgespeeld aan de Britse parlementaire commissie.

Deze tweede onthulling plaatst ook Mohammed Bin Hammam in een kwaad daglicht.

De puissant rijke zakenman uit Qatar, die een belangrijke rol speelde bij het binnenhalen van het WK 2022, is op 1 juni de enige tegenstrever van Sepp Blatter om het voorzitterschap van FIFA.

Blatter en Bin Hamman strijdbaar

Sepp Blatter is kort en strijdbaar in zijn commentaar over de nieuwe aantijgingen. "Ik ben geschokt. Als het op waarheid is gebaseerd, zal ik ervoor vechten de naam van de FIFA te zuiveren." Blatter zegt de zaak aan de ethische commissie te hebben doorgegeven.

Mohammed Bin Hamman, Blatters tegenstrever tijdens de verkiezingen voor voorzitter van de FIFA is ook duidelijk. "De FIFA is niet corrupt, we zijn slachtoffers van het systeem."

Vanavond kunt u in Nieuwsuur (22.00 uur, Nederland 2) kijken naar een reportage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl