Stakingen in Griekenland

De Griekse premier Papandreou bij de Europese Unie»
De Griekse premier Papandreou bij de Europese Unie Foto: EPA

In Griekenland wordt het openbare leven vandaag opnieuw getroffen door een staking. Zowel bij de overheid als in de particuliere sector ligt het werk hier en daar stil.

Naar verwachting doen honderdduizenden werknemers mee aan de staking. De radio zwijgt en de tv is op zwart, omdat ook journalisten staken.

Er is onder meer een werkonderbreking van de luchtverkeersleiders, waardoor het binnen- en buitenlandse luchtverkeer is ontregeld.

De acties zijn gericht tegen een nieuwe ronde bezuinigingen van 29 miljard euro. De regering Papandreou ziet zich tot verdere ingrepen gedwongen, omdat de economie nog steeds bergafwaarts gaat.

Aanvullende hulp

Griekenland zit in een diepe recessie. Zo'n vijftien procent van de beroepsbevolking is werkloos. Vorig jaar schoten de andere eurolanden en het IMF de Griekse regering te hulp met een lening van 110 miljard euro.

In Brussel en bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt wordt bekeken of aanvullende hulp gewenst is. Mogelijk kan Griekenland een extra lening krijgen. Ook wordt er gesproken of Athene langer mag doen over de aflossing of dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank zijn in Griekenland om te kijken hoe het land erbij staat. Dat gebeurt telkens als er een nieuw deel van het leningenpakket van 110 miljard euro wordt vrijgegeven.

Griekenland heeft daar nu de helft van geleend. De drie uitlenende partijen houden in Athene een vinger aan de pols.

Junk


De Griekse economie stagneert door loodzware bezuinigingen. De pot met 110 miljard euro is waarschijnlijk niet genoeg om aan de geldbehoefte dit en volgend jaar te voldoen. Er moet geld bij en dat ligt erg gevoelig in Europa. Het vertrouwen dat het goed komt, wordt er met de beelden van stakende en boze Grieken niet beter op.

Het afgelopen weekend ontstond onrust door het gerucht dat Griekenland afscheid zou nemen van de euro. Het vertrouwen kreeg deze week weer een knauw, omdat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Griekenland nog verder verlaagde. Het land had voor z'n staatsleningen de status van junkbond en dat werd met de afwaardering nog erger.

Het land staat nu qua financiële betrouwbaarheid op hetzelfde niveau als Ghana en Burkino Faso. Lenen op de gebruikelijke manier is zo goed als onmogelijk en daarom hangen ze aan het infuus van de andere eurolanden en het IMF.

Deel deze pagina

Video

Opnieuw grote staking Griekenland

Opnieuw een grote staking in Griekenland. Twee grote vakbonden organiseerden de staking uit onvrede over bezuinigingen.

Video en Audio

Meer video en audio