NOS NieuwsAangepast

Meer ongelukken bij oudere fietsers

Ouderen op de fiets raken steeds vaker ernstig gewond in het verkeer. Ze worden in de meeste gevallen niet aangereden door auto's, maar gaan door eigen fouten onderuit met de fiets.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu komt daarom met een plan waarin speciale aandacht is voor de veiligheid van oudere verkeersdeelnemers.

Het aantal ernstig gewonden in het verkeer stijgt sinds 2006. In 2009 raakten ruim 18.000 mensen ernstig gewond. Bijna zestig procent van hen waren fietsers van boven de vijftig

Gevaren

Schultz gaat met gemeenten en provincies praten over het aanleggen van veiliger fietsroutes met duidelijke markeringen. De straatinrichting, waarbij de weg en het trottoir vaak dezelfde kleur hebben, is volgens haar vaak oorzaak van de ongelukken.

Ook scootmobielen en elektrische fietsen spelen volgens haar een rol. "Ze gaan toch vrij hard, soms wel 25 kilometer per uur door de bocht. Mensen raken daardoor in de problemen."

Ook de ouderenbonden worden erbij betrokken, om ouderen bewuster te maken van de risico's in het verkeer. "Het reactievermogen van ouderen is minder, ze breken sneller iets. Deze gevaren worden vaak door hen onderschat", zegt de minister.

Sportief

Ook het feit dat ouderen steeds actiever zijn, zou kunnen bijdragen aan de toename van het aantal verkeersongelukken. Volgens cijfers van het CBS is tussen 2003 en 2007 de sportdeelname van ouderen tussen de 65 en 79 jaar gestegen van 33 naar 41 procent.

Wanneer wandelen en fietsen, de favoriete activiteiten onder ouderen, hierbij worden meegerekend, is dit zelfs een stijging van 42 naar 54 procent.

Fietscursussen

De grootste ouderenbond van Nederland, de ANBO, is blij met het initiatief van de minister. "Ouderen kunnen zichzelf laten keuren op bijvoorbeeld hun zicht. Maar het is ook belangrijk dat anderen op deze problemen inspelen", zegt woordvoerster Juanita Bouman.

Er moet volgens de bond meer aandacht komen voor speciale fietscursussen waarbij ouderen voorlichting krijgen over bijvoorbeeld verkeersregels en gedrag. "Deze cursussen kunnen een flinke impuls gebruiken. Het grootste deel van senior Nederland neemt daar namelijk nog niet deel aan", zegt Bouman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl