NOS NieuwsAangepast

Stadsvervoer Rotterdam weer op gang

Het openbaar vervoer in Rotterdam is weer op gang. Tot half negen reden er geen stadsbussen, trams en metro's door een staking.

De actie was gericht tegen het plan van het kabinet om het openbaar vervoer in de grote steden aan te besteden. Dat betekent dat er een einde komt aan het monopolie van de gemeentelijke vervoersbedrijven en dat andere partijen het stadsvervoer kunnen overnemen.

Moderner

De actie was ook een protest tegen bezuinigingen van 120 miljoen euro op het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Medewerkers en vakbonden zijn bang dat de maatregelen leiden tot overvolle trams, bussen en metro's, langere wachttijden en minder veiligheid.

De drie steden hebben tot 2013 de tijd om zich voor te bereiden op de aanbesteding. Het kabinet zegt dat "uit onderzoek blijkt dat aanbesteding gepaard gaat met efficiency en soms ook met beter en moderner openbaar vervoer". Ook zou er geen verschraling in het aanbod zijn en heeft de 'klanttevredenheid' er niet onder te lijden.

Meer acties

Minister Schultz van Haegen (Verkeer) vindt de actie "voorbarig". Kabinet, wethouders en vervoersbedrijven zijn volgens haar nog in gesprek over de plannen.

De afgelopen maanden werd al eerder gestaakt. In februari kregen de vakbonden het gelijk van de rechter in een kort geding dat tegen de acties was aangespannen.

Tot nu toe stonden bussen, trams en metro's in de daluren stil, deze week wordt voor het eerst in de ochtendspits gestaakt. Morgen gebeurt dat in Den Haag en vrijdag in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl