NOS NieuwsAangepast

15 jaar voor doorsnijden keel huisgenoot

Een 24-jarige man uit Tilburg is veroordeeld tot 15 jaar cel omdat hij vorig jaar zijn huisgenoot (38) heeft vermoord. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist, maar de rechtbank van Breda ging daar niet in mee.

De man van Somalische afkomst, Abdul A., viel op 19 mei 2010 bij zijn huisgenoot binnen, nadat hij de deur had opengebroken. Er ontstond een ruzie, waarbij A. de keel van zijn huisgenoot doorsneed.

Koran

In eerste instantie verklaarde A. dat hij bij zijn huisgenoot binnenviel vanwege diens harde muziek. In een latere verklaring zei A. dat hij in de Koran zat te lezen en dat de Koran hem vertelde wat hij moest doen. Hij zou dat bevel toen hebben opgevolgd.

Bij onderzoek door deskundigen kwamen gedragsproblemen aan het licht, maar geen psychische stoornis. Dat betekent dat A. volledig toerekeningsvatbaar was. Het Openbaar Ministerie eiste daarom geen tbs.

Wel vond het OM een levenslange celstraf op zijn plaats, omdat er een reële kans op herhaling zou zijn. Volgens de officier van justitie handelde A. vanuit een geloofsovertuiging die hij nog steeds aanhangt.

Niet bewezen

De rechtbank van Breda ziet dat anders. Dat A. vanuit zijn geloofsovertuiging handelde is volgens de rechtbank niet bewezen. Daardoor is niet vast te stellen hoe groot de kans op herhaling is.

Het gaat bovendien om een enkelvoudige moord die is gepleegd door iemand zonder strafblad. Dat betekent dat een levenslange celstraf alleen kan worden opgelegd als er zwaarwegende feiten of omstandigheden zijn. De rechtbank heeft die niet kunnen vinden.

Wel is de brute wijze waarop de moord is gepleegd als strafverzwarende factor meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl