NOS NieuwsAangepast

Ex-vrouw Dutroux op korte termijn vrij

Michèle Martin, de ex-echtgenote van de veroordeelde Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, kan op korte termijn vrijkomen nu ze de helft van haar straf heeft uitgezeten. De rechtbank in Bergen wil haar op voorwaarden op vrije voeten stellen.

Martin zou zelfs morgen al vrij kunnen komen. Tegen het besluit is tot dinsdagmiddag cassatie mogelijk op grond van procedurefouten. Als die niet zijn gemaakt, komt Martin waarschijnlijk binnen een paar weken op vrije voeten.

Strikte voorwaarden

De voorwaarden van de rechtbank zijn dat Martin niet in de plaatsen mag komen waar slachtoffers van Dutroux woonden. Ook mag ze niet met hun familie of met de pers praten.

Martin (51) werd in 1996 aangehouden wegens medeplichtigheid aan de misdrijven van de bende van Dutroux. Ze werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens de opsluiting van zes meisjes. Twee van hen stierven door uithongering door toedoen van Martin.

Verbijsterd

Ouders van slachtoffers zijn verbijsterd door de vervroegde vrijlating. "Die beslissing maakt me ziek", zegt Jean-Dennis Lejeune, de vader van de vermoorde Julie in De standaard.

Paul Marchal, de vader van An, vindt het absoluut niet kunnen dat Martin vervroegd vrijkomt. "De mogelijke vrijlating geeft me een heel wrang gevoel. Ik vind dat justitie hiermee een misplaatst voorbeeld geeft. Wat geeft dat nu voor beeld aan het buitenland?"

De ouders klagen ook dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van de mogelijke vrijlating, maar dat nieuws uit de media moesten vernemen.

Dutroux

Volgens de advocaat van Martin is de vrijlating volgens de wet. "Als iemand aan bepaalde voorwaarden voor vervroegde vrijlating voldoet, dan moet de wet gerespecteerd worden", zegt hij in De Standaard.

Volgens de Belgische wet kon Martin al na tien jaar aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Toen had ze een derde van haar straf uitgezeten. Ze deed daarna drie keer een aanvraag voor vervroegde vrijlating, maar die werden afgewezen. De rechtbank achtte het risico op herhaling toen nog te groot.

Ook de advocaat van Marc Dutroux benadrukt dat de vrijlating volgens de wet is en dat die wet ook voor Dutroux geldt. "Als Martin na bepaalde voorwaarden vrijgelaten kan worden, dan moet een vervroegde vrijlating van Dutroux ook mogelijk zijn. Als justitie dat niet wil, moet de wet worden aangepast", zegt hij. Dutroux kreeg levenslang.

In tegenstelling tot in Nederland, waar een tot levenslang veroordeelde alleen vrij kan komen door gratie, bestaan er in België wel mogelijkheden voor iemand die levenslang heeft gekregen om vervroegd vrij te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl