NOS NieuwsAangepast

Jakarta: eis levenslang tegen Bashir

In Indonesië is levenslang geëist tegen de radicale islamitische prediker Abu Bakar Bashir. Hij wordt beschuldigd van het opzetten van een paramilitair trainingskamp, waar terreurdaden werden voorbereid.

In het trainingskamp zou een aanslag zijn voorbereid op president Yudhoyono. Volgens de plannen van Bashir moest Indonesië daarna een staat worden die gebaseerd is op de sharia, de strenge islamitische wetgeving. Hij werd in augustus vorig jaar gearresteerd.

De 72-jarige Bashir is de geestelijk leider van Jemaah Islamiyah, een terreurbeweging die banden heeft met al-Qaida. Jemaah Islamiyah pleegde de aanslagen op Bali in 2002, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen, voornamelijk toeristen uit Australië.

Ongelovige

Voordat Bashir naar de rechtbank werd gebracht, sprak hij vanachter de tralies de aanwezige journalisten toe. Hij prees de vorige week gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden. "Bin Laden is een groot moslimstrijder. Als het klopt dat hij is gedood en dat zijn gezicht kapot is geschoten, dan zal zijn lichaam geaccepteerd worden door God en zal hij naar de hemel gaan."

De Amerikaanse president Obama kreeg ervan langs. "Als Obama geen berouw toont en zich niet bekeert tot de islam, zal hij sterven als een ongelovige. Zijn lichaam gaat dan naar de hel", aldus Bashir.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen Bashir.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl