NOS NieuwsAangepast

Nederlander 'kende locatie Bin Laden al'

Defensiespecialist Rob de Wijk was al enkele weken op de hoogte van de schuilplaats van Osama bin Laden. Dat schrijft hij in zijn column in dagblad Trouw.

Half februari bezocht hij de Special Operations Forces in Afghanistan om "de effectiviteit van hun optreden tegen de Taliban te onderzoeken".

Aan het einde van een reguliere briefing kwam het huis van Bin Laden in Abbottabad ter sprake. "Dat bleek ten noorden van Islamabad te liggen. Bin Laden leefde dus toch nog. Het was duidelijk waar hij woonde. Hij werd in de gaten gehouden."

De Wijk deed in televisieprogramma EenVandaag verslag van zijn bezoek, maar mocht niets vertellen over de briefing omdat hij een zwijgplicht had.

Wettelijk of niet?

Intussen heeft een onafhankelijke onderzoeker van de Verenigde Naties president Obama opgeroepen om meer details over de dood van Bin Laden naar buiten te brengen.

Christof Heyns, tevens hoogleraar internationaal recht, wil dat experts de legaliteit van de dood van de al-Qaidaleider onderzoeken. Hij vraagt zich af of het de bedoeling was om Osama bin Laden dood te schieten. "Het is in het bijzonder belangrijk om te weten of er in de missie ook een mogelijkheid was om Bin Laden te arresteren."

Eerder had het Rode Kruis al gevraagd om een dergelijk onderzoek. Volgens de Amerikanen was de aanval op Bin Laden geheel in lijn met het Amerikaanse en internationale recht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl