NOS NieuwsAangepast

Strengere controle zeecontainers Japan

Zeecontainers uit Japan worden vanaf vandaag extra gecontroleerd. De aanleiding hiervoor is de besmette container die gisteren door de douane in Rotterdam werd doorgelaten.

De extra controle geldt alleen voor containers waarbij het alarm afgaat als ze door de detectiepoort komen. Deze containers krijgen een tweede handmatige controle.

Gisteren ging het alarm van de detectiepoort wel af, maar werd door de douane om onbekende redenen geen actie ondernomen. De besmetting werd daarom pas ontdekt toen de container al bij de transporteur stond.

Voorgelogen

De EVO, de belangenbehariger van vervoersbedrijven in Nederland, voelt zich voorgelogen. "Wij hebben altijd van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gehoord dat de kans op radioactieve besmetting nul was en dat sowieso 98 procent van alle containers uit Japan wordt gecontroleerd. Dat blijkt niet zo te zijn."

De organisatie wil nu dat alle Japanse containers handmatig gecontroleerd worden en een certificaat krijgen als ze schoon zijn.

Detectiepoorten

Volgens de VWA wordt wel 98 procent van de containers gecontroleerd. De controle vindt plaats in vier stappen. Op zee door het havenbedrijf, aan de kade door de terminaleigenaar, bij de douane door middel van detectiepoorten en de VWA controleert steekproefsgewijs de inhoud van de containers.

Jaarlijks komt er via Rotterdam 1,6 miljoen ton containers uit Japan Nederland binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl