NOS NieuwsAangepast

Huisverbod bij kindermishandeling

Rotterdam gaat daders van kindermishandeling uit huis plaatsen. Wanneer professionals zich zorgen maken over de veiligheid van kinderen, kan dit huisverbod worden opgelegd.

Een tijdelijk huisverbod van een mishandelende ouder is wettelijk gezien al ruim twee jaar mogelijk. Sindsdien zijn er ruim vijfduizend huisverboden opgelegd, maar dit gebeurt bijna alleen bij partnergeweld.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ging daarom in februari met alle burgemeesters in gesprek om de mogelijkheid nogmaals onder de aandacht te brengen. Rotterdam is naar eigen zeggen de eerste stad die de wet nu voor daders van kindermishandeling gaat toepassen.

Verantwoordelijk

Bij kindermishandeling wordt tot nu toe het kind uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld. Het moet de vertrouwde omgeving als school en vriendjes achterlaten. "Dat is voor kinderen een ongelofelijk ingrijpende maatregel die je alleen zou moeten inzetten als er sprake is van een zeer bedreigende situatie en als het niet anders kan", zegt wethouder Hugo de Jonge. "Belangrijk is dat we niet het kind weghalen bij mogelijk geweld, maar juist diegene die verantwoordelijk is voor de onveilige situatie."

Eén op de dertig kinderen is thuis slachtoffer van mishandeling. Dat betekent dat gemiddeld in elke schoolklas één kind zit dat te maken heeft met een onveilige thuissituatie. In de regio Rotterdam wordt omgeveer eenvijfde van alle landelijke huisverboden opgelegd.

Volgens Jeugdzorg Nederland wordt het huisverbod voor de daders van kindermishandeling al langer toegepast. Jeugdzorg kan niet aangeven hoe vaak dit al is gebeurd en door wie.

Ouderschap

Defence for Children is kritisch over de maatregel. De organisatie wijst erop dat bij kindermishandeling uiterste zorgvuldigheid geboden is. Volgens Defence for Children zijn er voor een huisverbod onvoldoende garanties voor zorgvuldig handelen.

Ook No Kidding, een netwerk tegen kindermishandeling, is kritisch. "De overheid komt altijd pas met maatregelen als het leed al is geschied. Terwijl preventie veel belangrijker is", zegt directeur Friso van der Wal. Hij pleit voor maatregelen, zoals spoedcursussen 'ouderschap'. No Kidding wil een kenniscentrum opzetten over kindermishandeling, waar zowel professionals als vrienden en familie van jonge ouders terecht kunnen.

De Jonge zegt dat het aantal aangiften is toegenomen. "Het OM in Rotterdam bracht het afgelopen jaar zestig zaken voor de rechter, drie keer zoveel als een jaar eerder. Het ging om ernstige zaken waarbij kinderen zeer zwaar mishandeld zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl