NOS NieuwsAangepast

'Dochter Bin Laden zag hem sterven'

Eén van de dochters van Osama bin Laden heeft gezien dat haar vader werd doodgeschoten. "Het gebeurde voor haar ogen", zegt een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris.

In een exclusief interview met ABC News vertelt de man dat alle familieden van Bin Laden die zijn opgepakt, hun medewerking verlenen aan de veiligheidsdienst. Daarbij gaat het om de 13-jarige dochter die haar vader zag sterven, Bin Ladens jongste vrouw en nog zes of zeven kinderen.

De 29-jarige vrouw van de al-Qaida-leider raakte bij de inval in de woning in Abbottabad lichtgewond. Ze werd in haar been geraakt. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat Bin Laden haar als menselijk schild had gebruikt en dat ze was omgekomen, maar dat blijkt niet te kloppen.

Favoriet

Amal Ahmed Abdul Fatah was de vijfde vrouw van de terroristenleider en als enige echtgenote aanwezig in het huis. Ze werd aan Bin Laden uitgehuwelijkt toen ze 15 jaar oud was, als cadeau van haar familie in Jemen.

Amal zou Bin Ladens favoriet geweest zijn. Toen hij de villa in Abbottabad betrok, was zij de enige die bij hem kwam wonen. Ze hadden drie kinderen, een dochter en twee zoons. Drie van zijn andere vrouwen wonen in Syrië; één vrouw is van hem gescheiden.

Bliksem

Hoewel hij toegeeft dat de Pakistaanse veiligheidsdienst heeft gefaald in de zoektocht naar Bin Laden, haalt de functionaris in het gesprek met ABC News hard uit naar de CIA. Volgens hem hadden de Amerikanen Bin Laden veel eerder moeten vinden, omdat ze de beschikking hadden over veel geld en technische bronnen.

De functionaris zegt dat het nooit bij de Pakistaanse autoriteiten was opgekomen dat Bin Laden zich zou ophouden in het complex in Abbottabad. Voor een deel omdat er in 2003 al eens een inval was gedaan om een al-Qaida-strijder te zoeken. "Bin Laden moet gedacht hebben dat de bliksem niet twee keer inslaat op dezelfde plek."

"Dubbel bluffen", noemt de veiligheidsfunctionaris de beslissing van Bin Laden om juist voor die schuilplek te kiezen. "Het is geen bijzonder huis. Iedereen met een beetje geld die bezorgd is om zijn veiligheid, kan zo'n huis kopen."

Toekomst

Toen hij van de dood van de al-Qaida-leider hoorde, was de functionaris opgelucht maar ook kwaad over de manier waarop de hele actie was uitgevoerd. Dat de CIA-operatie geheim is gehouden, komt hard aan bij de Pakistaanse autoriteiten, zegt hij. "Het vertrouwen is beschaamd. Dat is een zware slag."

Na tien jaar samenwerking die heeft geleid tot honderden arrestaties van al-Qaida- en Taliban-kopstukken, voorziet hij problemen voor de toekomst. "De relatie tussen de VS en Pakistan moet gebaseerd zijn op vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl