NOS NieuwsAangepast

Activist meldt razzia's in Syrië

In een buitenwijk van Damascus zijn bij nachtelijke razzia's door het leger 150 mensen opgepakt, zegt een Syrische mensenrechtenactivist. Militairen zouden van huis tot huis zijn gegaan en iedereen hebben meegenomen die op een lijst van verdachten stond.

Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn sinds het begin van de opstand op 15 maart duizenden mensen opgepakt. Het aantal doden zou boven de 600 liggen.

Correspondent Nicole le Fever noemt de razzia's slechts een deel van een grotere arrestatiecampagne. "In de afgelopen week zijn ruim 3000 mensen opgepakt. Dat zijn alleen nog maar de mensen van wie de namen bekend zijn. Het echte aantal zou kunnen oplopen tot 8000."

Daraa

Het Syrische leger is begonnen met de geleidelijke terugtrekking uit Daraa. Een konvooi van veertig militaire voertuigen met ongeveer 350 militairen reed om 09.00 uur Nederlandse tijd de stad uit. Het leger heeft het stadscentrum gedurende elf dagen geblokkeerd met tanks en scherpschutters.

De staatstelevisie meldt dat de missie tegen de "terroristen" grotendeels is volbracht en dat het er weer rustig is. De stad, dichtbij de grens met Jordanië, is het hart van de opstand tegen het bewind van president Assad.

Omsingeld

De terugtrekking uit Daraa wil niet zeggen dat Assad minder militaire middelen inzet tegen zijn tegenstanders. "Intussen zijn er dertig tanks gezien die naar het zuiden zijn gereden. Ook zeventig trucks met op elke vrachtwagen zo'n 25 militairen", zegt Le Fever. "Die gaan naar Daraa, Homs of Rastan."

"Uit verschillende steden komen berichten dat ze omsingeld zijn. In Rastan kregen mensen de keuze: lever een paar honderd mensen uit, dan zullen de tanks niet binnenrollen, maar dat hebben de inwoners geweigerd."

'Overal zijn tanks'

Ook in de stad Banjas is het leger volop aanwezig. "We kunnen er niet in of uit", zegt een inwoner. "Overal zijn tanks." Het leger zegt in te grijpen in de stad omdat er gevechten zouden zijn uitgebroken tussen verschillende religieuze bevolkingsgroepen. "Onzin", zegt de man uit Banjas. "Moslims en christenen zijn hier broeders."

Een inwoner van Daraa vertelt dat ze geen toestemming kregen om hun doden te begraven. "We bewaarden de lijken in koelwagens die door de autoriteiten in beslag werden genomen. De volgende dag brachten ze de koelwagens leeg terug. We hebben geen idee waar onze dode familieleden zijn."

Geweld

Informatie is schaars, maar het verbod op een onafhankelijke pers maakt de bevolking inventief. Zo verzamelt een Syriër in ballingschap elke dag informatie uit zijn land en maakt er een nieuwsbrief van. Die verstuurt hij aan zoveel mogelijk mensen, onder wie aan onze eigen correspondent Nicole le Fever.

Volgens Le Fever zijn de betogers inmiddels de angst voorbij: "Ze zeggen tegen zichzelf: 'moeten wij nu zwijgen terwijl er al zoveel mensen gestorven zijn?' De moed is ongelooflijk. Het ziet er naar uit dat deze mensen zich niet meer laten stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl