NOS NieuwsAangepast

Foto's doden Abbottabad gepubliceerd

Er zijn foto's gepubliceerd van de villa in Abbottabad in Pakistan, waar Osama bin Laden is doodgeschoten. Bin Laden zelf staat er niet op, maar er zijn wel drie dode mannen te zien. Er zijn geen wapens zichtbaar.

Het Britse persbureau Reuters heeft de foto's van een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris gekocht die zegt dat hij ze zelf gemaakt heeft. De fotograaf wil anoniem blijven.

Bloed

Op één van de foto's is een computerkabel te zien en iets dat lijkt op een groen/oranje waterpistool onder de schouder van één van de mannen, vermoedelijk speelgoed van de kinderen. Om het hoofd van de man ligt een grote plas bloed.

Op een tweede foto is een man te zien met een stroom bloed uit zijn neus die over zijn wang loopt. Er is ook veel bloed rond zijn borst. De twee mannen dragen traditionele kledij. Een derde man in een T-shirt ligt ook in een grote plas bloed, vermoedelijk afkomstig uit een hoofdwond.

Er zijn geen wapens te zien, maar dat kan komen doordat de foto's gemiddeld close-up zijn genomen en de armen en handen van de dode mannen niet op de foto staan.

Echt

Volgens Reuters zijn de foto's een uur na het einde van de Amerikaanse actie gemaakt. Het persbureau denkt zeker te weten dat de beelden echt zijn, omdat details op de foto's stroken met officiële beelden, zoals de beschadigde helikopter. Na de inval moesten de Amerikaanse elitetroepen de helikopter achterlaten wegens een mechanisch probleem.

Ook de tijd en datum, zichtbaar in de digitale metadata van de foto's, komen overeen met de te verwachten lichtinval en met de tijdcode die op de foto's zelf te zien zijn.

Witte Huis

Het Witte Huis is vermoedelijk niet blij met de publicatie van de foto's. Er was de afgelopen dagen al veel te doen over beelden van een dode Bin Laden.

Obama wil de foto's met Bin Laden erop niet openbaar maken, omdat ze tot gewelddadige reacties kunnen leiden en als propagandamateriaal voor al-Qaida kunnen worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl