NOS NieuwsAangepast

'Overheid moet hackers een kans geven'

De Rabobank heeft gisteren en een deel van vandaag problemen gehad oor een grote cyberaanval. Vandaag werd bekend dat hackers bij een aanval op het online-netwerk van Sony de bankgegevens van duizenden gamers hebben gestolen. Volgens cyber-security expert Ronald Prins van Fox-IT zijn dit soort gebeurtenissen te voorkomen door hackers een onschuldige plek te geven.

"Zorg dat ze wat anders gaan doen dan digitaal kattenkwaad uithalen. Geef hackers bijvoorbeeld een baan bij de overheid of bij bedrijven zoals Fox-It, die ontzettend hard op zoek zijn naar mensen die serieus wat kunnen op internet. Zo kunnen ze respect krijgen voor hun kwaliteiten."

Carrière

Voor het vangen van digitale boeven is het namelijk wel handig als je een paar hackers hebt rondlopen. "Zij zitten in die wereld en begrijpen deze ook. Zij kunnen in chatboxes bekijken wat digitale hangjongeren daar allemaal bespreken, zodat wij op tijd erop kunnen reageren."

Een baan bij de overheid is volgens Prins wel een stuk minder interessant voor hackers. "Je kunt daar geen carrière maken zoals in het bedrijsleven. In plaats van een specialist word je een nulletje en daar zitten deze mensen niet op te wachten."

Media-aandacht

Het idee dat achter de cyberaanvallen vooral criminelen schuilgaan, wordt door Prins tegengesproken. "Natuurlijk zijn er ook mensen die er veel geld aan verdienen, maar het gaat vooral om jongens die dit beramen op een zolderkamertje en graag aandacht willen."

Volgens Prins merken hackers dat ze met dat soort acties aandacht in de media krijgen. "Dat is op een andere manier dan dat ze eigenlijk respect zouden moeten krijgen voor hun digitale kunsten."

Cyberleger

De overheid blijft achter met kennis op dit gebied, waardoor er vaak een beroep wordt gedaan op de expertise van bedrijven, zegt Prins. "En dat zal alleen nog maar meer worden in de toekomst."

Minister Hillen van Defensie kondigde twee weken geleden aan 50 miljoen uit te gaan trekken voor de start van een 'cyberleger'. Volgens Prins moet de overheid dan wel iets aan zijn imago doen. "De benodigde mensen zitten nu nog niet bij Defensie dus moet de cultuur van de organisatie zo worden aangepast dat ze deze mensen kunnen binnenhalen en behouden."

De overheid moet zich niet laten leiden door de angst gespuis en dus problemen binnen te halen. "Met boeven vang je nu eenmaal boeven", zegt Prins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl