NOS NieuwsAangepast

Witte Huis twijfelt over vrijgeven foto's

Het Witte Huis twijfelt of het de foto's van het lijk van Osama bin Laden vrijgeeft. Belangrijke Amerikaanse politici eisen dat. Zij willen dat iedereen kan zien dat hij echt dood is.

John Brennan, adviseur van president Obama, zegt er alles aan te doen om twijfel weg te nemen. "We zullen de informatie delen die we kunnen vrijgeven. We willen er zeker van zijn dat niet alleen Amerikanen, maar de hele wereld begrijpt wat er gebeurd is."

Identificatie

De Amerikaanse regering had al bekendgemaakt dat Bin Laden was geïdentificeerd door een dna-test, vergelijking met fotomateriaal en "andere methodes".

Kort na zijn dood verscheen op het internet een foto waarop het lichaam van Bin Laden te zien was, maar dat bleek een trucage te zijn. Volgens een hoge Amerikaanse diplomaat is het waarschijnlijk dat de komende dagen echte foto's van Bin Laden worden vrijgegeven.

Geronimo

De codenaam van de operatie tegen Bin Laden was Geronimo. President Obama, de legertop en de inlichtingendiensten konden de actie live in Amerika volgen via satellietverbindingen.

Eerst hoorden zij het codewoord Geronimo, waarmee duidelijk werd dat Bin Laden was gevonden. Even laten hoorden ze Geronimo EKIA (enemy killed in action). Toen wisten ze dat Bin Laden was gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl