Dag 2 na de dood van Bin Laden

De compound waar Osama bin Laden werd gevonden en gedood»
De compound waar Osama bin Laden werd gevonden en gedood Yfrog / ReallyVirtual

Een dag na de dood van Osama bin Laden worden er steeds meer details bekend over de operatie in Pakistan, waar de terroristenleider zondagavond werd gedood. Er zou ook een geluidsopname zijn van Bin Laden, vlak voor zijn dood.

Een satellietfoto van het huis van Bin Laden staat onderaan de pagina.

22.56 uur: Einde liveblog

Vanavond stoppen wij met dit liveblog. Vanaf nu brengen we het Osama bin Laden-nieuws weer op gebruikelijke wijze, in aparte artikelen. Zodra de situatie weer vraagt om een liveblog, bijvoorbeeld bij snelle opeenvolgende ontwikkelingen, dan zullen we het weer opstarten.

22.41 uur: 'Nu komen, dit is groot'

In vakblad Broadcasting and Cable vertelt Sam Feist, tweede man van het CNN-bureau in Washington, hoe de zender zich gisteravond klaarmaakte om het bericht te melden.

We wisten absoluut niet wat er zou komen, maar laten we wel wezen: de president gaat geen onverwachte mededeling geven op zondagavond als het niet belangrijk is. Ik belde presentator Wolf Blitzer, die thuis naar een wedstrijd zat te kijken, en zei: 'Nu komen.'Hij vroeg me wat het was, en ik antwoordde: Weet ik niet, maar dit is groot.

We wisten eerst niet of het binnenlands of buitenlands nieuws zou worden. Als het buitenlands nieuws zou zijn, dan zijn de meest waarschijnlijke kandidaten Muamar Kadhafi of Bin Laden, dus lieten we van beide beelden komen en kaarten van zowel Libië als Pakistan en Afghanistan.

22.15 uur: Luchtvaartkenners ontcijferen hypermodern helikoptertype

Volgens Aviation Week, een tijdschrift voor luchtvaartfanaten, is het niet gek dat de Navy SEALs de gecrashte helikopter bij vertrek opbliezen. Het zou namelijk een tot nog toe onbekende hypermoderne Stealth-helikopter zijn. Dat type heeft hoogwaardige technologie, waaronder stille rotors en middelen om buiten het zicht van radars te blijven.

21.10 uur: 'Terrorisme hoort niet thuis in islam'

Libische opstandelingen, volgens Kadhafi frontsoldaten van al-Qaida, zeggen tegen nieuwszender al Jazeera blij te zijn met de dood van Bin Laden.

Hij vermoordde onschuldigen, hij blies openbare gebouwen op. Terrorisme hoort niet thuis in de islam, terroristen verschúilen zich achter de islam. We waren blij toen we hoorden dat hij gedood was.

20.42: Osama was ongewapend tijdens aanval

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney heeft meer details over de actie:

  • Bin Laden was ongewapend toen hij werd doodgeschoten.

  • Vrouw van Bin Laden is niet gebruikt als menselijk schild, maar in een been geschoten toen ze de Amerikanen aanviel.

  • De VS blijft samenwerken met Pakistan op het gebied van antiterrorisme, maar het is een "gecompliceerde relatie, inclusief onenigheden".

  • De foto van de doodgeschoten Bin Laden is gruwelijk en daarom nog niet vrijgegeven. Het Witte Huis twijfelt nog steeds of het de foto naar buiten zal brengen.

19.52: 'Dochter getuige van schietpartij'

Een van de dochters van Osama bin Laden was erbij toen haar vader door het hoofd geschoten werd. Dat zegt een Pakistaanse official tegen persbureau Reuters. De dochter die 12 of 13 jaar oud is, was na de schietpartij een van de mensen die bevestigden dat Bin Laden om het leven was gekomen bij de Amerikaanse actie. Osama's aanwezige vrouwen en kinderen werden door de Amerikanen achtergelaten bij het gebouw omdat er geen plek meer was in de helikopters. Ze worden nu ondervraagd door Pakistaanse veiligheidsdiensten.

19.35 uur: Pakistan is boos op VS

Pakistan is kwaad over de Amerikaanse actie waarbij Bin Laden werd gedood. De VS heeft geen toestemming gevraagd voor de actie boven Pakistan. Dat ondermijnt de samenwerking en vormt een bedreiging voor de vrede en veiligheid in de wereld, stelt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees hier verder.

19.25: Twitteraar is mediamoe

De Twitteraar die onbewust de wereld als eerste op de hoogte bracht van de helikopteractie, is de media ondertussen wel een beetje zat. Op zijn Twitteraccount doet hij lacherig over de enorme hoeveelheid mailtjes die hij van "drieletterige tv-zenders" (CBS, CNN, NBC, FOX. Vooralsnog geen NOS) krijgt. Ondertussen zet hij wel vele foto's van zijn omgeving online. Desalniettemin verzucht hij:

I am JUST a tweeter, awake at the time of the crash. Not many twitter users in Abbottabad, these guys are more into facebook. That's all.

18.54 uur: Drie setjes foto's

CNN meldt dat er drie setjes foto's zijn van het lichaam van Osama bin Laden. De foto's zijn genomen tijdens de aanval, in de hangar in Afghanistan waar de missie eindigde en tijdens de uitvaartceremonie aan boord van een Amerikaans vliegdekschip. Van dat laatste moment zijn ook videobeelden gemaakt.

18.53 uur: 56 procent vindt Obama oké

De succesvolle 'raid' op de al-Qaidaleider legt president Obama ook electoraal geen windeieren. De steun voor zijn beleid is gegroeid tot een voorlopig hoogtepunt van 56 procent. Ruim de helft van de Amerikanen vindt dat de president goed bezig is. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Washington Post. Eerder deze maand stond slechts 47 procent achter hem. Vooral zijn antiterreurbeleid zorgt voor een stuwing, op dat vlak vindt 69 procent van zijn landgenoten dat hij goed werk verricht.

18.36 uur: Tekst bij cartoon Osama verzinnen?

NRC-cartoonist Rubel L. Oppenheimer liet het tekstballonnetje in zijn Osama-prent leeg. Lezers mogen voor de gelegenheid zelf een tekst verzinnen bij de tekening van een in zee zinkende Osama. Zelf de tekst van de vissen invullen? Ga dan naar de reactiepanelen van NRC.

18.19 uur: Animatie van de aanval

CBS maakte een reconstructie van de de aanval op de compound.

17.51 uur: '60 tot 80 procent zekerheid'

De CIA kon met 60 tot 80 procent zekerheid zeggen dat Osama bin Laden in het complex in Pakistan zat. Dat zegt CIA-directeur Panetta in zijn eerste interview sinds de aanval. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden sterk indirect bewijs dat Bin Laden in het huis woonde, maar hadden ondanks maandenlange surveillance de al-Qaidaleider nog niet gezien in het gebouw. Op satellietbeelden waren wel de koeriers van Bin Laden te zien, maar niet het doelwit zelf. Panetta legde zijn bewijs voor aan president Obama, die toch besloot door te zetten. Hij zei "Jullie missie is naar binnen gaan en Bin Laden pakken en als hij er niet is als de sodemieter weer wegwezen."

Panetta zegt dat Pakistan niet op de hoogte werd gebracht van de actie omdat dan het risico werd gelopen dat de Pakistanen de terroristen zouden waarschuwen. Dat leverde volgens Panetta wel een extra risico op: de Amerikanen zouden op de grond in een vuurgevecht verwikkeld kunnen raken met Pakistaanse militairen.

17.30 uur: Schuilplaats ontdekt zonder martelingen

De uiteindelijke vondst van al-Qaidaleider Osama bin Laden is niet te danken aan het martelen van terreurverdachten. Dat vertellen meerdere anonieme bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdienst. De informatie over de koerier van Bin Laden die tot de ontdekking van diens schuilplaats zou leiden, kwam pas in 2004 aan het licht. Dat was vele maanden na het stoppen van de verregaande verhoormethodes. Lees hier verder.

17.17 uur: Taliban zijn niet overtuigd

De Taliban in Afghanistan zeggen dat ze niet genoeg bewijs hebben gezien om overtuigd te zijn van Bin Ladens dood. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het conservatieve blog Drudge Report worden de Taliban later vandaag op hun wenken bediend met een foto van Bin Laden. Een hoge functionaris zou tegen een medwerker hebben gezegd dat er minimaal een foto zal worden vrijgegeven. De site verwacht dat het de meestbekeken foto ooit zal worden.

17.00 uur: Trotse ex-commando's

Voormalig leden van de Navy SEALs zijn vol lof over de actie:

Gezien de training die ze krijgen, zijn er maar weinig mensen die zo vastberaden en moedig zijn dat ze dit kunnen volbrengen.

Dit zijn dynamische jongens die zeldzaam gemotiveerd en intelligent zijn. Mijn hart vult zich met trots dat het ze is gelukt.

Dit vereist een immense hoeveelheid ervaring en coördinatie. Ze zijn erg goed in het doordringen tot plekken waar ze niet worden verwacht.

Overigens is de commando-eenheid SEAL Team Six geen vast gezelschap. Hij is samengesteld uit mensen van diverse specialistische teams, zo meldt een Australische nieuwssite.

15.51 uur: Meer interesse voor Royal Wedding dan voor Bin Laden

De internetter heeft de afgelopen dagen meer interesse getoond in het sprookjeshuwelijk van Kate en William dan in de moord op Osama bin Laden. Volgens serviceprovider en webverkeercontroleur Akamai haalde de dood van Bin Laden op het hoogtepunt een piek van 4,1 miljoen views per seconde. De bruiloft van Kate en William haalde meer dan vijf miljoen webbezoekjes per seconde.

De voormalige terroristenleider mag zich 'troosten' met veel aandacht op Twitter: meer dan 4000 tweets per seconde. Dat is ongeveer net zo veel als de tweets tijdens de Super Bowl van vorig jaar, maar minder dan de 6000 tweets per seconde ten tijde van de tsunami in Japan.

Ook op nos.nl was het liveblog over het huwelijk ongeveer drie keer beter bekeken dan dat over Osama bin Laden.

15.40 uur: 'Ik had hem graag zelf gepakt'

Het vinden van Osama bin Laden was een van de topprioriteiten van oud-president George W. Bush en zijn staf. Toen Bin Laden gisteren werd gevonden en vermoord, was deze groep mensen verdeeld over het land, niet meer in dienst en niet meer bij elkaar. En dat terwijl ze acht jaar lang jacht op hem maakten. Voormalig adviseur van het Witte Huis Karl Rove was in een hotelkamer in Philadelphia toen hij het nieuws via Fox News hoorde.

Ik was opgetogen. Ik zou graag zelf Bin Laden hebben gepakt, maar dat mocht niet zo zijn. We hebben alles gedaan wat we konden. Geschiedenis laat het niet toe zelf de timing van dingen te kiezen. Obama heeft een knappe prestatie geleverd en leiderschap getoond. Het was een moeilijk besluit.

Lees hier het hele artikel op politico.com.

15.24 uur: Obama bezoekt donderdag Ground Zero

Obama zal komende donderdag Ground Zero in New York bezoeken om familieleden van de slachtoffers van 9/11 te ontmoeten. Dat zegt woordvoerder Dan Pfeiffer. Het bezoek komt vier dagen na de dood van Bin Laden.

15.18 uur: 'Wie is Bin Laden?'

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn veel mensen die niet weten wie Osama bin Laden is. Op Twitter zoemt de vraag rond wie de veelbesproken man nu eigenlijk is en volgens zoekmachine Yahoo was de vraag 'wie is Bin Laden' gisteren de op vier na meest gestelde vraag over de vermoorde terroristenleider. De meest gestelde vraag was: 'Is Osama bin Laden dood?'

15.06 uur: 'Misschien vandaag foto lichaam'

Volgens ABC News wordt mogelijk vandaag een foto getoond van het dode lichaam van Bin Laden. Het Witte Huis zou daarover nu in overleg zijn. Gisteren werd er ook over gespeculeerd, maar het Witte Huis heeft vooralsnog niet besloten tot het tonen van de foto's. Ze zouden te gruwelijk zijn.

15.01 uur: Cameron: samenwerking met Pakistan gaat door

De Britse premier Cameron heeft in een verklaring laten weten dat Groot-Brittannië zal blijven samenwerken met Pakistan, ondanks dat er uit verschillende hoeken wordt getwijfeld over wat de autoriteiten precies wisten over de schuilplaats van Bin Laden.

14.42 uur: Tegenstrijdige berichten

Steeds meer details van de operatie komen aan de oppervlakte, maar er ontstaat ook steeds meer onduidelijkheid over wat er precies bij de inval in het complex is gebeurd. Zo heeft AP op basis van de Amerikaanse Defensie bericht dat Bin Laden op de elitetroepen geschoten had, terwijl Reuters in zijn berichtgeving nu vertelt dat hij niet terugschoot. Amerikaanse woordvoerders zeggen dat ze Bin Laden liever levend gevangen hadden genomen. Het is onduidelijk in hoeverre hij zich heeft verzet.

Ook over de dood van een van zijn vrouwen is onduidelijkheid. Chef terrorismebestrijding John Brennan zegt dat een van Bin Ladens vrouwen gedood werd, doordat ze tussen hem en de elitetroepen in stond toen er werd gevuurd. Uit de berichtgeving blijkt nu juist dat ze in haar kuit is geschoten en het heeft overleefd. Een andere vrouw die als menselijk schild zou zijn gebruikt, overleed wel.

En tot slot onduidelijkheid over de dood van een van Bin Ladens zoons. In de eerste berichten werd gezegd dat zijn zoon Hamza was gedood. In de huidige berichten wordt hij Khalid genoemd.

14.15 uur: Osama op Facebook

De Facebook-pagina 'Osama Bin Laden is DEAD' telt inmiddels meer dan 450.000 likes. Er is ook een Facebook-pagina voor de complotdenkers die niet geloven dat hij echt dood is. De pagina 'Osama Bin Laden NOT DEAD' heeft wel beduidend minder likes: 673.

13.22 uur: Brennan: alle info gebruiken om al-Qaida te vernietigen

Osama bin Laden heeft de laatste vijf á zes jaar van zijn leven in het complex doorgebracht waar hij gisteren werd vermoord. Dat zegt de Amerikaanse chef terrorismebestrijding John Brennan in het televisieprogramma CBS Early Show:

We denken dat hij nauwelijks contact had met mensen buiten het complex, maar daarbinnen was hij erg actief. We weten dat hij contact had met enkele doorgewinterde leden van al-Qaida. We proberen er nu achter te komen wat zijn precieze rol was de afgelopen paar jaar. Alle informatie die we kunnen vinden, gebruiken we om al-Qaida verder te vernietigen.

13.37 uur: Franse kritiek op Pakistan

Meer nieuws over het mogelijk falen van de Pakistaanse autoriteiten. Ditmaal kritiek uit Franse hoek. Minister Juppé van Buitenlandse zaken vertelt aan AFP:

Ik vind het moeilijk voor te stellen dat de aanwezigheid van iemand als Bin Laden in een groot complex in een relatief klein stadje totaal onopgemerkt is gebleven. Het ontbreekt hier aan duidelijkheid. Ik hoop dat Pakistan meer duidelijkheid zal geven.

13.14 uur: Geen link dood Bin Laden en Britse terreurverdachten

De Britse politie zegt geen verband te zien tussen de arrestatie van vijf Britse terreurverdachten en de dood van Osama Bin Laden. De politie arresteerde maandag vijf mannen vlakbij de kerncentrale van Sellafield in het noordwesten van Engeland.

12.56 uur: Beeldmateriaal na de inval

ABC News heeft beelden van het complex na de inval. Er zijn bloedvlekken te zien op het tapijt en op het bed. Ook zijn de computers zichtbaar waarvan de harddisks zijn meegenomen. Bekijk hier de beelden.

12.16 uur: 18 mensen in complex tijdens inval

Volgens de BBC waren er 18 mensen in het complex tijdens de inval. De elitetroepen hebben een overlevende meegenomen, van wie gedacht wordt dat het een zoon van Bin Laden is.

11.56 uur: Palestijnen verzamelen zich in Gazastrook

Een handvol Palestijnen heeft zich verzameld in de Gazastrook om Osama bin Laden te eren, meldt persbureau AP. Het gaat slechts om een groep van zo'n 25 personen. Ze houden foto's en posters omhoog van de overleden terroristenleider. Tussen hen bevinden zich ook studenten die zeggen Bin Laden niet te steunen, maar wel boos te zijn op de VS. Ze zien in Bin Laden een martelaar.

11.44 uur: 'Martelaarschap niet tevergeefs'

De militante groep Lashkar-e-Taiba, die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Mumbai in 2008, heeft laten weten dat Bin Ladens "martelaarschap" niet tevergeefs zal zijn. Dat meldt The Guardian. Een woordvoerder heeft gezegd dat "deze grote persoonlijkheid" een bron van kracht en aanmoediging zal blijven voor moslims over de hele wereld.

Osama bin Laden was een groots mens die de moslimwereld wakker heeft geschud. Martelaren zijn geen verlies, maar juist een kwestie van trots. Bin Laden heeft geweldige offers gebracht voor de islam en voor de moslims. Dat zal altijd worden herinnerd.

11.30 uur: Zardari weet van niets

De Amerikanen denken dat Bin Laden tijdens zijn (vermoedelijk) jarenlange verblijf in Abottabad hulp heeft gehad van buitenaf, mogelijk van Pakistaanse autoriteiten. In een brief aan The Washington Post schrijft de Pakistaanse president Zardari dat híj in ieder geval van niets wist. Hij schrijft onder meer:

Laten we eerlijk zijn. Pakistan heeft een enorme prijs betaald voor zijn houding tegen het terrorisme. Er zijn meer Pakistaanse soldaten gestorven dan soldaten van alle NAVO-landen samen.

Ook veel inwoners van Abottabad reageren verbaasd:

10.57 uur: Baard eraf

Een Amerikaanse man heeft, na de dood van Osama bin Laden op maandag, de baard geschoren die hij de afgelopen tien jaar had laten staan. Na 3454 dagen verscheen de leraar weer geschoren voor de klas. Gary Weddle zwoer na de aanslagen van 9/11 op het World Trade Center dat hij zijn baard zou laten staan totdat Bin Laden, het brein achter de aanslagen in New York, gevonden zou zijn. Dood of levend, aldus Weddle. De rector van de school bedankte Weddle voor zijn vaderlandsliefde en zijn standvastigheid. "Hij is belachelijk gemaakt en heeft grappen moeten verduren, maar hij hield zijn woord."

10.48 uur: Pakistaanse ambassadeur belooft onderzoek

De Pakistaanse ambassadeur in de VS Hussein Haqqani heeft een "volledig onderzoek" beloofd naar het falen van de Pakistaanse veiligheidsdiensten bij het vinden van Bin Laden. Dat schrijft de Pakistaanse krant The News.

We weten allemaal dat er mensen zijn in Pakistan die dezelfde extremistische belangen nastreven. Het is een feit dat er mensen zijn die hem beschermd hebben. We zullen uitgebreid onderzoeken waarom onze veiligheidsdiensten niet in staat waren hem op te sporen.

Haqqani distantieert zich wel van de beschuldigingen in de richting van de Pakistaanse autoriteiten:

Ik vind het ongelooflijk dat de Pakistaanse staat, de regering en het leger niet geloofd worden, puur omdat er een privaat netwerk is dat Bin Laden steunt.

10.31 uur: Inval levert waardevolle informatie op

De Amerikaanse inval in de schuilpaats van Bin Laden heeft mogelijk waardevolle informatie opgeleverd over al-Qaida. In de villa van Bin Laden, in de Pakistaanse stad Abbottabad, zijn harde schijven, dvd's en documenten in beslag genomen. De Amerikanen hopen dat daar informatie bij zit over de plannen en werkwijze van al-Qaida, en ook informatie over de schuilplaats van de vermoedelijke opvolger van Bin Laden, al-Zawahiri.

08.55 uur: Hoe verliep de Amerikaanse commando-operatie?

Een dag na de Amerikaanse commando-operatie waarbij Osama bin Laden werd gedood, zijn er nog veel vragen over hoe deze in zijn werk ging. We praten erover met Michiel de Weger, als wetenschapper verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie:

07.42 uur: Foto's Bin Laden

Het Witte Huis weet nog niet of het foto's vrijgeeft van het lijk van Osama bin Laden. Belangrijke Amerikaanse politici willen dat de foto's worden gepubliceerd. Zij vinden het belangrijk dat iedereen het bewijs kan zien dat Bin Laden dood is. De Amerikaanse regering neemt later vandaag een besluit.

06.59 uur: Staande ovatie voor Obama

Er is beeld van de toespraak die president Obama vannacht in het Witte Huis hield voor Democratische en Republikeinse Congresleden. De president kreeg daags na de dood van Osama bin Laden applaus en een staande ovatie van alle aanwezigen.

06.12 uur: Pitabroodjes, garnalen, chips en frisdrank

Spannende reconstructie in The New York Times: vijf journalisten van die krant hebben op acht A4'tjes gereconstrueerd hoe 'operatie Geronimo' is voorbereid en uitgevoerd. Het stuk bevat veel details. Niet alleen over hoe Amerikaanse veiligheidsdiensten Bin Laden op het spoor kwamen en het besluit werd genomen om hem aan te vallen, maar ook over hoe Obama en zijn staf de avond van de aanval beleefden. Een medewerker van het Witte Huis had speciaal voor de aanval Turkse pitabroodjes, garnalen, chips en frisdrank gehaald. Nadat het sein 'Geronimo EKIA' kwam, enemy killed in action, zou Obama hebben gezegd: "We got him."

Lees het hele verhaal in The New York Times hier.

04.43 uur: Koerier heette Ahmed

De naam van de koerier die het Amerikaanse leger naar Osama bin Laden heeft geleid, is bekend. Het gaat om Sheikh Abu Ahmed uit Koeweit. Het kostte de veiligheidsdiensten jaren om zijn ware identiteit te achterhalen. Abu Ahmed had de deknaam Abu Ahmed al-Kuwaiti. De koerier kwam samen met zijn broer en Bin Laden om het leven bij de aanval op Bin Ladens villa.

04.01 uur: Computers gevonden

Bij de aanval op het huis van Osama bin Laden hebben Amerikaanse militairen ook computers en harde schijven gevonden. Dat meldt Politico. Alle data op de apparatuur wordt nu onderzocht op een Amerikaanse basis in Afghanistan. Een functionaris noemde de vondst "geweldig, zelfs als slechts 10 procent van de gegevens toegankelijk blijkt te zijn".

03.44 uur: 'Time will tell'

We stelden u de vraag: is de wereld na de dood van Osama een stuk veiliger geworden? Of blijft alles bij het oude? Inmiddels zijn er 407 reacties. Een daarvan is van Jaap, die zich afvraagt welke gevolgen de dood van Bin Laden zal hebben. Hij schrijft:

Je kunt deze dood ook beschouwen als olie op een aanvankelijk vuur op een laag pitje. Het is te hopen dat Amerika en al haar bondgenoten islamkenners hebben geraadpleegd om een inschatting te kunnen maken tot wat voor reacties de dood van Bin Laden kan leiden. Time will tell.

Ook wordt er, soms met enige ironie, gereageerd op het feit dat Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen. Samantha schrijft:

OBL heeft zelfs nog een plechtige begrafenis ontvangen, dat hebben z'n ontelbare slachtoffers niet gekregen.

Iemand anders vraagt zich af of we na vandaag nog zeedieren willen eten. En Michel denkt:

Straks spoelt hij nog aan.

03.16 uur: Nabestaanden spreken

Opluchting, blijdschap, maar ook verdriet en het besef dat hun dierbaren niet meer terugkomen: de dood van Osama bin Laden zorgt bij nabestaanden van slachtoffers van Bin Ladens aanslagen voor gemengde gevoelens. In New York deden enkele nabestaanden hun verhaal.

02.38 uur: Applaus voor Obama

President Obama is zojuist met applaus en een staande ovatie ontvangen bij een etentje in het Witte Huis. Daar dineert Obama met Congresleden van zowel de Democraten als de Republikeinen. Obama zei dat zondagavond hetzelfde gevoel van nationale eenheid in de Verenigde Staten heerste als na de aanslagen van 11 september 2001.

02.34 uur: Superbowl

Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal heeft de foto's uit de Situation Room ook gezien. Hij twittert erover:

Die foto's - alsof ze naar de Super Bowl kijken #situationroom http://is.gd/Ox6YY3

Op de foto's, die maandagavond door het Witte Huis zijn vrijgegeven, is te zien hoe president Obama en zijn team naar de operatie kijken waarbij Bin Laden werd gedood.

02.09 uur: Meer details

Een Amerikaanse functionaris heeft meer details gegeven over de dood van Osama bin Laden. Een militair van een speciale elite-eenheid heeft de al-Qaida-leider boven zijn linkeroog in het hoofd geschoten. Daarbij is een deel van zijn schedel 'verdwenen'. Van Bin Ladens lijk zijn foto's gemaakt. Het Pentagon aarzelt nog of het de foto's gaat publiceren.

01.46 uur: Missie eindigde met 'Geronimo EKIA'

De operatie waarbij Osama bin Laden is gedood, had de codenaam 'Operatie Geronimo'. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De woorden 'Geronimo EKIA' werden gebruikt na afloop van de 40 minuten durende missie. Daardoor wisten president Obama en zijn team, die via een satellietverbinding meekeken in het Witte Huis, dat Bin Laden was gevonden en dood was. 'EKIA' staat voor 'enemy killed in action', oftewel 'vijand in de strijd gedood'.

Waarom voor de naam 'Geronimo' is gekozen, is niet duidelijk. Persbureau ANP zegt dat de naam mogelijk verwijst naar de indianenleider Geronimo, die leefde van 1829 tot 1909. Hij vocht jarenlang tegen de Verenigde Staten.

01.31 uur: De Hoop Scheffer over de dood van Bin Laden

Jaap de Hoop Scheffer zegt dat de jacht op Bin Laden voor de Verenigde Staten heel belangrijk was. Bin Laden stond volgens De Hoop Scheffer bovenaan de prioriteitenlijstjes van de presidenten Bush en Obama. En hij kan het weten: De Hoop Scheffer was vijf jaar secretaris-generaal van de NAVO en kreeg in die functie vertrouwelijke informatie van de Amerikanen.

01.07 uur: Obama naar New York

Persbureau AP meldt dat president Obama donderdag naar New York afreist. Hij wil daar naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 herdenken. Op die dag kwamen in New York zo'n drieduizend mensen om het leven. Bin Laden was het brein achter die aanslagen.

00.43 uur: VN-Veiligheidsraad is blij

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders hadden al hun blijdschap over de dood van Osama bin Laden uitgesproken; nu heeft ook de VN-Veiligheidsraad dat gedaan. De raad spreekt van een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen het terrorisme.

00.00 uur: Een nieuwe dag

Het liveblog over de gebeurtenissen na de dood van Osama Bin Laden gaat hier verder. Het laatste nieuws is dat het Witte Huis foto's heeft vrijgegeven waarop te zien is hoe president Obama en zijn zogenoemde veiligheidsteam zondagavond de militaire operatie volgt. Op de foto's, die zijn gemaakt in de Situation Room in het Witte Huis, zijn onder meer vicepresident Biden en de ministers Gates (Defensie) en Clinton (Buitenlandse Zaken) te zien. Een geheim document is op de foto's onherkenbaar gemaakt. Bekijk de foto's hier en hier.

Volgens verschillende persbureau's is er een geluidsopname van Osama bin Laden, vlak voordat hij werd doodgeschoten. Ook zouden er beelden zijn van Bin Ladens zeebegrafenis. De terroristenleider is zo'n 12 uur na zijn dood vanaf het vliegdekschip USS Carl Vinson in de Arabische Zee afgegleden. Beide opnames zijn niet vrijgegeven; mogelijk gebeurt dat nog.


Grotere kaart weergeven
Satellietkaart van Abbottabad met in het midden de compound waar Osama bin Laden woonde


Grotere kaart weergeven

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio