NOS NieuwsAangepast

Osama's dood opsteker voor Obama

Enkele uren nadat Osama bin Laden was gedood door Amerikaanse commando's, verscheen er een simpel stukje huisvlijt op internet. Een foto van een breedlachende Obama, met daarop de tekst 'Sorry dat het zo lang duurde voordat ik mijn geboorteakte beschikbaar had. Ik had het te druk met het vermoorden van Osama bin Laden'.

De boodschap is duidelijk. Terwijl zijn mogelijke Republikeinse tegenkandidaten bezig waren met trivialiteiten, legde Barack Obama de laatste hand aan het plan dat Amerika's staatsvijand nummer 1 zou uitschakelen. Als Obama de presidentsverkiezingen van 2012 wint, kan die zegetocht wel eens vandaag begonnen zijn.

Euforie

Obama had het moeilijk de afgelopen tijd. 'Haviken' bekritiseerden hem dat hij te weinig deed om het regime van Kadhafi te laten vallen, de opkomende Tea Partybeweging dwong een budgetcompromis af waar niemand echt blij mee was en het percentage Amerikanen dat vertrouwen had in zijn beleid schommelde zo rond de 45 procent.

De dood van Bin Laden is een flinke opsteker voor Obama. Republikeinen mogen altijd graag zeggen dat de Democraten de nationale veiligheid te grabbel gooien, maar met het spreekwoordelijke hoofd van Osama op een staak is dat bij Obama niet meer geloofwaardig.

Bovendien zullen de Amerikanen pijnlijke dossiers als de economie in de euforie even vergeten. "Er kan nog een hoop gebeuren in 18 maanden", schreef zelfs een columnist van de conservatieve American Spectator, "maar ik zie nauwelijks een kans dat Obama gaat verliezen."

Wispelturig

De vraag is natuurlijk hoe lang Obama dit momentum kan vasthouden. Sommige commentatoren vrezen dat nu Bin Laden dood is, de roep om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken alleen maar groter wordt. Obama wil er juist voor zorgen dat alles netjes achtergelaten wordt.

Bovendien kan het Amerikaanse volk wispelturig zijn. Tijdens de eerste Irak-oorlog steunde 90 procent van het Amerikaanse publiek president Bush Sr., maar die voorsprong was een jaar later verdwenen vanwege een slechte economie. Wat misschien in Obama's voordeel werkt, is dat de herdenking van elf jaar 9/11 een kleine twee maanden voor de verkiezingen valt en mensen dus weer even herinnerd kunnen worden aan zijn prestatie.

Zure druiven

Voor sommige Republikeinen zijn in ieder geval de druiven zuur. Van de mogelijke Republikeinse kandidaten in 2012 feliciteerden maar drie president Obama direct. "Ik wil de president en onze strijdkrachten feliciteren met hun uitstekende werk", liet uitgerekend Donald Trump weten. "Felicitaties aan onze inlichtingendiensten, onze militairen en onze president", schreef ook Mitt Romney.

Sarah Palin daarentegen hield het bij: "God zegene de dappere mannen en vrouwen van onze inlichtingendiensten en strijdkrachten". Ook drie andere kandidaten (Mike Huckabee, Michele Bachmann en Rick Santorum) repten met geen woord over Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl