NOS NieuwsAangepast

Washington waakzaam voor aanslagen

Amerikaanse ambassades in de hele wereld zijn extra waakzaam wegens de mogelijkheid van aanslagen na de dood van Osama bin Laden. Washington roept reizigers op om alert te zijn.

Topman Leon Panetta van de CIA zegt dat al-Qaida vrijwel zeker zal proberen de dood van Bin Laden te vergelden.

De Pakistaanse Taliban hebben al gedreigd met aanvallen op Pakistaanse politici, onder wie president Zardari, en op het Pakistaanse en Amerikaanse leger. "De heersers in Pakistan zijn onze eerste doelwitten. Amerika is ons tweede doelwit", zei een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban.

'Inspanningen verdubbeld'

Minister Clinton van Buitenlandse Zaken heeft in Washington gezegd dat de oorlog tegen het terrorisme niet ten einde is met de dood van Bin Laden.

Het gevecht tegen al-Qaida gaat volgens de minister onverminderd door. Ze zei dat de inspanningen zelfs zullen worden verdubbeld.

Taliban

In een verklaring betuigde Clinton haar medeleven met alle slachtoffers die al-Qaida heeft gemaakt.

Ze waarschuwde ook de Afghaanse Taliban die Bin Laden jarenlang heeft geholpen. "Jullie kunnen ons niet verslaan, maar je kunt besluiten te breken met al-Qaida en te kiezen voor vreedzame politiek."

'Gezworen vijand'

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Fay Hartog Levin, zei vanmorgen al dat de Verenigde Staten ongenadig alle al-Qaidaleiders zullen blijven achtervolgen.

"We moeten terroristische aanslagen voorkomen en ervoor zorgen dat recht zal geschieden", zei de ambassadeur in Den Haag.

De ambassadeur noemde Osama bin Laden een gezworen vijand van de Verenigde Staten en een gevaar voor de hele mensheid.

Streng beveiligd

De ambassadeur zei dat het succes van de missie om Osama bin Laden te pakken, te danken is aan het werk van talloze geheime dienstmedewerkers en de vasthoudendheid van president Obama.

Hartog Levin wilde niet zeggen of er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen rond de streng beveiligde ambassade in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl