NOS NieuwsAangepast

Onwetende twitteraar brengt wereldnieuws

Zonder het te weten bracht de Pakistaanse twitteraar Sohaib Athar vanmorgen wereldnieuws. De 33-jarige IT'er twitterde vannacht zijn irritatie over een helikopter die overvloog, zonder te weten dat het om de aanval op de terreurleider Bin Laden ging.

"Er hangt een helikopter boven Abbottabad om 01.00 uur 's nachts. Dat komt niet vaak voor", schreef Athar. "Ga weg, helikopter, voordat ik mijn grote vliegenmepper pak."

Dat er iets bijzonders aan de hand was, merkte Athar korte tijd later. "Een enorme explosie waar de ramen van in hun sponningen trilden hier in Abbottabad. Laten we hopen dat het niet het begin van iets vervelends is."

Neergestort

Al snel kwam het bericht binnen dat de helikopter was neergestort. "Het lijkt erop dat mijn vliegenmepper heeft gewerkt", schrijft hij nog schamper. "Mensen zeggen dat het misschien een onbemand vliegtuigje is. Maar het maakte te veel lawaai om een spionagevlucht te zijn - anders was het wel een waardeloos spionagevliegtuig."

Dan begint er iets te dagen. "Ik denk dat de helikoptercrash in Abbottabad en de onverwachte toespraak van president Obama wel wat met elkaar te maken kunnen hebben." Athar schijft ook over geruchten dat het leger een gebied in de stad heeft afgezet en van huis tot huis zoekt.

Een uurtje later bevestigen Pakistaanse veiligheidsdiensten dat Bin Laden is omgekomen in Abbottabad. "Daar gaat de buurt", reageert Athar droog. "Ik was juist naar Abbottabad verhuisd voor de veiligheid. 'Veiliger' is een relatief begrip dat in Pakistan geen enkele waarde meer heeft."

Volgers

Athar merkt al snel dat hij een wereldwijd publiek heeft. "Oh oh, nu ben ik die persoon die live de aanval op Osama versloeg en het niet eens wist. Daar komen de mailtjes van de media al. Zucht."

Ook groeit zijn schare volgelingen binnen de kortste keren uit naar meer dan 20.000 mensen. "Het lukt me niet eens om alle gewone e-mails te vinden tussen de automatische berichtjes dat mensen me volgen", verzucht hij. "Nooit gedacht dat mijn naam trending topic op Twitter zou zijn voordat ik een paar rockalbums en wat bekroonde software zou hebben uitgebracht."

Uiteindelijk besloot Athar vandaag zijn dag met de tweet: "Bin Laden is dood. Ik heb hem niet vermoord. Alsjeblieft, laat me nu even slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl