NOS NieuwsAangepast

Bin Laden kreeg zeemansgraf

Amerikaanse militairen hebben Osama bin Laden een religieuze ceremonie gegeven voordat ze zijn lichaam in de Arabische Zee lieten glijden. Dat heeft het Pentagon gezegd.

De begrafenisceremonie werd uitgevoerd aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson. Het lijk zou zijn behandeld overeenkomstig de islamitische regels. Die schrijven voor dat iemand binnen 24 uur na zijn dood begraven moet worden. Ook moet het lichaam ritueel worden gewassen en in een wit laken worden gewikkeld.

Daarna werd het lijk in een verzwaarde zak gestopt en met een glijplank overboord gezet. Een officier sprak daarbij enkele woorden, die door een tolk in het Arabisch werden vertaald.

Zeemansgraf

De al-Qaida-leider werd afgelopen nacht door Amerikaanse commando's doodgeschoten in een ommuurde villa in Pakistan. De commando's namen het lijk in een helikopter mee voor identificatie. Toen zijn identiteit met elektronische gezichtsherkenning was bevestigd en dna-materiaal was afgenomen, werd het lichaam in zee geworpen.

Inmiddels is ook aan de hand van dna-onderzoek bevestigd dat de doodgeschoten man daadwerkelijk Osama bin Laden is.

Bin Laden kreeg een zeemansgraf, omdat de VS niet wilde dat zijn graf een bedevaartsoord zou worden. Zo komen er nog altijd mensen af op het graf van Saddam Hussein, die na zijn executie in zijn geboorteplaats Tikrit werd begraven.

Foto's

De Amerikanen hebben foto's gemaakt van het lichaam. Het Witte Huis zou nog twijfelen of het een goed idee is om ze openbaar te maken, omdat de foto's erg gruwelijk zijn. Bin Laden werd tijdens het vuurgevecht in zijn linker oog geraakt.

In het verleden verdwenen terreurleiders wel vaker in een anoniem graf. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaida in Irak. Hij werd in 2006 uitgeschakeld bij een Amerikaans bombardement op zijn schuilplaats.

Hoewel zijn familie in Jordanië om zijn lichaam vroeg, werd hij door de Iraakse overheid op een onbekende plek begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl