NOS NieuwsAangepast

Koerier werd Bin Laden fataal

Een koerier die Osama bin Laden gebruikte voor zijn contact met de buitenwereld, is hem uiteindelijk fataal geworden. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse overheid gemeld.

De koerier was enkele jaren geleden door gevangengenomen leden van al-Qaida aangewezen als een vertrouweling van de terreurleider. Uit veiligheidsoverwegingen wordt zijn naam niet bekendgemaakt, maar wel wilden de anonieme functionarissen kwijt dat het om een protegé ging van Khalid Sheikh Mohammed, de man die de aanslagen van 9/11 plande. Ook zou hij nauwe banden hebben met Abu Faraj al-Libbi, voor zijn arrestatie de derde man van al-Qaida.

Hoewel de VS al lange tijd een schuilnaam kende, wist de man jarenlang zijn verblijfplaats geheim te houden. In 2009 werd echter ontdekt dat hij en zijn broer zich in een bepaald gebied in Pakistan ophielden, al bleef steeds een raadsel waar precies. "Het feit dat ze zo voorzichtig te werk gingen, versterkte ons geloof dat we op het juiste pad zaten", aldus een anonieme functionaris.

Speciaal gebouwd

Vorig jaar augustus was het raak. In Abbottabad, een legerplaats in het noordwesten van Pakistan, werd een huis van de broers ontdekt. Een duur huis dat de broers zich normaal gesproken niet zouden kunnen permitteren. Het zou in 2005 speciaal voor Osama bin Laden zijn gebouwd.

"Toen we de villa zagen, sloegen we steil achterover. Dit was een uniek complex", aldus de functionaris. "Het gebouw staat op een groot stuk land en is acht keer groter dan omliggende percelen. Er staan muren omheen tot zes meter hoog, met prikkeldraad erbovenop. Twee bewaakte poorten bieden toegang tot het complex."

Afval verbrand

De Amerikaanse inlichtingendiensten hielden het complex maandenlang in de gaten. Het werd streng beveiligd en er woonde behalve de twee broers nog een derde gezin.

Wat ongebruikelijk was, was dat zij hun afval verbrandden in plaats van het bij de weg te zetten, zoals de buren deden. Bovendien: "Hoewel het gebouw ongeveer een miljoen dollar waard is, heeft het geen telefoon- of internetverbinding."

"Alles wat we zagen, leek op wat onze experts verwachtten van Bin Ladens schuilplaats. We bekeken alle opties, maar telkens weer wees alles op Bin Laden."

Pakistan niks verteld

Afgelopen vrijdag was er genoeg bewijs verzameld om tot actie over te gaan. President Obama gaf een commando-eenheid, de navy SEALs, opdracht het complex zondagochtend te bestormen. Daarbij werden vier Amerikaanse helikopters ingezet.

De Pakistaanse regering werd vooraf niet op de hoogte gebracht van de aanval, om te voorkomen dat de actie zou uitlekken. "Ook binnen de Amerikaanse overheid was er maar een handjevol personen van op de hoogte."

Bin Ladens zonen

De bestorming liep uit op een vuurgevecht van veertig minuten, waarbij brand uitbrak in de villa. Een van de helikopters stortte neer, volgens de VS door een technisch mankement, maar aan Amerikaanse kant vielen geen slachtoffers. Bin Laden werd tijdens het gevecht in zijn hoofd geraakt.

Behalve Bin Laden werden ook drie medestanders gedood, de twee broers en een zoon van de terreurleider. Om welke zoon het gaat, is niet bekend. Een van zijn zonen, Hamza bin Laden, bekleedt ook een belangrijke positie binnen al-Qaida.

In het complex waren meerdere vrouwen en kinderen aanwezig. "Een vrouw werd gedood toen ze door de terroristen als levend schild werd gebruikt. Twee anderen raakten gewond."

Volgens de Pakistaanse inlichtingendienst zijn zes andere zonen, drie van Bin Ladens vrouwen en vier medestanders gearresteerd.

Identificeren

CIA-directeur Panetta volgde de operatie via een live-verbinding met de commando's. "Er werd luid geapplaudisseerd toen bleek dat de actie succesvol was", aldus een van de aanwezigen.

Na de gevechten namen de commando's het lichaam van Bin Laden mee om het te identificeren. Met elektronische gezichtsherkenning werd een eerste identificatie uitgevoerd. Een dna-test heeft inmiddels uitgewezen dat de gedode man inderdaad Bin Laden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl