NOS NieuwsAangepast

Israël schort afdracht belasting op

Israël schort de afdracht op van belastinggelden en douanerechten aan het Palestijns Gezag. De Israëliërs willen eerst zeker weten dat het geld niet naar Hamas gaat.

De Israëlische minister Steinitz van Financiën heeft gezegd dat die maatregel een reactie is op de overeenkomst tussen Hamas en Fatah. Hamas gaat daardoor deel uitmaken van de Palestijnse overheid.

Woensdag moet duidelijk worden wat de overeenkomst precies inhoudt, bij de ondertekeningsceremonie in Caïro.

In de akkoorden van Oslo uit 1993 is afgesproken dat Israël sommige belastingen int voor de Palestijnen en die later afdraagt. Israël heeft de afdracht wel vaker opgehouden om druk uit te oefenen.

Verkiezingen

De rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah sloten op 27 april een principeakkoord over een interim-regering waarin onafhankelijke politici moeten plaatsnemen.

Volgens een Hamas-leider zegt dat akkoord niks over onderhandelingen met Israël of het erkennen van het land. Hij zegt dat de regering zich vooral bezig gaat houden met de verkiezingen die volgend jaar in de Palestijnse gebieden moeten plaatsvinden.

Het conflict tussen de twee Palestijnse partijen gaat al terug tot 2007, toen er een korte maar hevige machtsstrijd woedde. Sindsdien besturen beide partijen een stuk van de Palestijnse gebieden. Hamas is baas in de Gazastrook, terwijl Fatah het voor het zeggen heeft op de Westelijke Jordaanoever.

Grote fout

Met het sluiten van dit akkoord staan de Palestijnen samen sterker en vormen daardoor een bedreiging voor Israël. Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft gezegd tegen de Palestijnse president Abbas dat hij niet vrede kan hebben met Israël én met Hamas: "Hamas wil de Israëlische staat vernietigen en zegt dat ook openlijk."

De Israëlische minister Lieberman van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat Israël niet zal onderhandelen met een Palestijnse regering waar Hamas deel van uitmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl