NOS NieuwsAangepast

Johannes Paulus II supersnel zalig

Door correspondent Andrea Vreede in Rome

Een spirituele marathon. Zo noemde deze week een Vaticaan-deskundige de groots georganiseerde zaligverklaring van paus Johannes Paulus II. Meer nog is het een vierdaagse: van afgelopen vrijdag tot morgen is Rome in de ban van de plechtigheden.

Eerst werd vrijdag met veel ceremonieel de kist van de overleden paus vanuit de crypte onder de Sint-Pieter overgebracht naar de basiliek. Vervolgens woonden gisteravond ongeveer 200.000 pelgrims een emotionele gebedswake bij op het Circus Maximus.

Vandaag komt dan het hoogtepunt: de mis op het Sint-Pietersplein. Dan zal Karol Wojtyla, zoals de vorige paus eigenlijk heette, door zijn rechterhand en opvolger Benedictus de Zestiende zalig worden verklaard. In recordtijd, want doorgaans wacht het Vaticaan een jaar of vijf voordat voorzichtig wordt bekeken of iemand in aanmerking komt voor een procedure tot zalig- en later heiligverklaring.

De plechtigheden zijn live te volgen via de site van de RKK.

Santo subito

Voor zaligverklaring moet de overledene één echt wonder teweeg hebben gebracht. Bijvoorbeeld een medisch onverklaarbare genezing. Eenmaal zalig kan dan na een tweede authentiek wonder de hoogste trap en dus heiligheid bereikt worden. Johannes Paulus heeft tijdens zijn pontificaat ruim 1300 mensen zalig en bijna 500 heilig gemaakt. Nu is hij dus zelf aan de beurt.

Na de mis en ook maandag mogen de gelovigen langs zijn kist trekken om hem eer te betonen. Precies zoals vele honderdduizenden dat in april 2005 deden, toen de Poolse paus in de Sint-Pieter lag opgebaard na een pontificaat van bijna 27 jaar. Dat Johannes Paulus snel zalig zou worden, was al duidelijk tijdens zijn begrafenis. Toen waren spandoeken in de mensenmassa te zien met de tekst santo subito (meteen heilig).

Huisvriend

Want hoe ouder en zieker hij werd, des te meer leek hij de mensen aan zich te binden. De bikkelharde woorden van zijn beginjaren als paus maakten plaats voor de broosheid van zijn zwakker wordende lichaam.

In de laatste periode van zijn pausschap raakte hij de harten van velen, in de meer dan honderd landen die hij bezocht en natuurlijk in zijn geboorteland Polen. Maar vooral in Rome zelf, waar papa Wojtyla door zijn lange pausschap bijna een huisvriend of familielid is geworden. Meer dan een generatie Romeinen is met hem groot geworden.

Marathonconcert

Veel van die Romeinen zullen er vandaag niet bij zijn. Ze zijn dit weekend de stad en de drukte ontvlucht, want behalve de plechtigheid in het Vaticaan is het ook nog eens gewoon 1 mei, Dag van de Arbeid, ook een aan heiligheid grenzende feestdag in Italië. Met, net als ieder jaar, een eveneens groots georganiseerd gratis marathonconcert aan de andere kant van de stad.

Er zijn honderdduizenden jongeren bij het concert en misschien wel een miljoen pelgrims in en rond het Vaticaan. Daarom zijn er meer dan tweeduizend politiemensen op straat en helikopters in het verder gesloten luchtruim boven Rome. Hele stukken van de stad zijn afgesloten voor alle verkeer. Voor Rome is het in alle opzichten een pittige dag, maar als de kersverse zalige een oogje in het zeil houdt, komt alles goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl