NOS NieuwsAangepast

Veel kijkers voor huwelijk Kate en William

Veel Nederlanders volgden gisteren via de televisie het koninklijk huwelijk in Londen.

De uitzending van de NOS op Nederland 1 trok volgens de Stichting KijkOnderzoek gemiddeld 2.237.000. De hoogste kijkdichtheid was om 13.12 uur, het moment dat de rijtoer van Kate en William begon. Er waren toen 2.763.000 kijkers.

Alles bij elkaar keken 4,4 miljoen mensen vijf minuten of langer naar de live uitzending.

Bezoekers

Daarmee is dit het best bekeken tv-verslag van een buitenlands koninklijk huwelijk op de Nederlandse televisie. Tot nu toe was dat de trouwerij van Charles en Camilla (9 april 2005) met 1,5 miljoen kijkers.

Het Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 werd gisteren door bijna twee miljoen mensen bekeken.

Ook via internet werd het huwelijk door veel mensen gevolgd. NOS.nl had gisteren ruim een miljoen unieke bezoekers. Tussen 11.00 en 12.00 uur werden de livebeelden via de NOS-sites zo massaal bekeken, dat de capaciteit bijna werd bereikt.

Prins Claus

Naar het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima op 2 februari 2002 keken gemiddeld 6,2 miljoen mensen. Rond het ja-woord werd de piek bereikt met 6,6 miljoen kijkers.

Opmerkelijk is dat het huwelijk van koningin Beatrix en prins Claus in 1966 nog beter werd bekeken. Die uitzending trok 8 miljoen kijkers. De verklaring is dat er in die tijd geen herhalingen waren en iedereen het wel live moest volgen.

Wereldwijd

Wereldwijd keken gisteren naar schatting twee miljard mensen op tv naar het huwelijk. In Groot-Brittannië zagen 34 miljoen mensen een deel van de uitzending en 24 miljoen kijkers zagen de hele uitzending. De politie van Londen stelt dat er een miljoen mensen in de straten van de stad waren om een glimp van het paar op de vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl