NOS NieuwsAangepast

William en Kate nog niet op huwelijksreis

Prins William en zijn kersverse echtgenote Kate gaan voorlopig nog niet op huwelijksreis. De twee verlieten Buckingham Palace vanmorgen per helikopter naar onbekende bestemming, maar het paleis liet weten dat het geen honeymoon was.

"De hertog en hertogin van Cambridge hebben ervoor gekozen nog niet op huwelijksreis te gaan", aldus een woordvoerder. "Na een privéweekend zal hij gewoon weer aan het werk gaan als helikopterpiloot."

Het paleis noemt de reis privé en doet geen mededelingen over wanneer William en Kate dan wel gaan of waar naartoe.

Als mogelijke bestemming voor de reis worden het Great Barrier Reef in Australië genoemd (omdat de prins van duiken houdt), Jordanië (waar Kate enige tijd woonde) of Kenia (waar de verloving plaatsvond). Ook vakantiebestemmingen als de Seychellen of Corfu gelden als kanshebbers.

Vroege uurtjes

Het feest op Buckingham Palace ter ere van het huwelijk is gisteravond doorgegaan tot in de kleine uurtjes. Best man Harry begeleidde enkele gasten om 03.00 uur 's nachts in een busje naar huis.

De prins, die bekendstaat als een feestbeest, had zich duidelijk laten gaan op het feest: hoewel de dress code black tie was, ontbrak die bij Harrie en had hij de bovenste knoopjes van zijn overhemd los. Naar verluidt had de broer van de bruidegom aan het eind van het feest sandwiches met spek laten aanrukken voor wie nog wakker was.

Ontroerend

Na het publieke gedeelte van de dag had de koninklijke familie zich teruggetrokken op het paleis voor een besloten feestje. Eerst was er de receptie met 600 gasten, 300 intimi bleven over voor het diner en dansfeest.

Prins Charles, de vader van de bruidegom, was de gastheer. Hij had volgens genodigden een ontroerende toespraak voor William en Kate, waarin hij haar welkom heette in de koninklijke familie.

"Hij zei dat hij blij was haar als schoondochter te krijgen", verklapte een van de aanwezigen achteraf. Ook plaagde hij zijn zoon met zijn wijkende haargrens. William kon er wel om lachen.

Taart en balzaal

William en Kate hadden voor de avond nieuwe outfits aangetrokken. Hij had zijn uniform omgeruild voor een smoking, zij verscheen in een strapless satijnen jurk met een bolero van angorawol.

Op de receptie werd ook de huwelijkstaart aangesneden door William. De taart was samengesteld uit zeventien individuele taartjes, verspreid over vier lagen.

Er waren 900 suikerbloemen voor de taart gemaakt, waaronder de bloemen die de vier landen van het Verenigd Koninkrijk symboliseren. De patissier was er vijf weken mee bezig geweest.

Het feest werd gehouden in de vertrekken rond de balzaal van Buckingham, de grootste kamer van het paleis. Niet aanwezig waren koningin Elizabeth (85) en haar man Phillip (89). Zij trokken zich terug op Windsor Castle. Eerder op de dag had de koningin al laten weten het "een fantastische dag" te hebben gevonden.

Arrestaties

Ook buiten het paleis werd nog tot diep in de nacht feestgevierd. Pubs mochten twee uur langer open blijven, net als vandaag, en daar werd goed gebruik van gemaakt. Alleen in Glasgow werd de sfeer wat grimmig toen de politie een park wilde ontruimen waar een spontaan volksfeest was ontstaan met vele duizenden dronken feestvierders.

Toen agenten ingrepen, werden ruiten van politiebusjes ingegooid en raakte een agent gewond. 21 mensen werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl