NOS NieuwsAangepast

Dodental van tornado's VS op 318

Het dodental van de tornado's in het zuiden van de VS is opgelopen tot 318. Dat is het hoogste dodental door windhozen sinds de grote depressie van de jaren dertig.

In 1932 vielen in Alabama 332 doden. In die staat zijn ook nu 228 van de 318 doden gevallen. De meeste doden door tornado's vielen in 1925, toen bijna 700 mensen in het midden-westen van de VS om het leven kwamen.

Obama

President Obama is naar de zuidelijke staat Alabama gereisd om de schade van de tornado's te bekijken.

Samen met zijn vrouw Michelle bezocht hij de plaats Tuscaloosa, waar een wervelwind met een doorsnede van anderhalve kilometer deze week doorheen raasde. "Ik heb nog nooit zo'n verwoesting gezien", zei hij tegen verslaggevers.

'Hartverscheurend'

Obama noemde de situatie "hartverscheurend" en heeft de staat federale hulp toegezegd. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat jullie niet vergeten worden en om deze gemeenschappen weer op te bouwen", zei hij tegen de inwoners van Tuscaloosa.

Zo'n miljoen woningen en gebouwen hebben nog steeds geen elektriciteit. Behalve Alabama zijn ook Tennessee, Mississippi, Georgia en Virginia zwaar getroffen door de onweersbuien. In zeven staten is de noodsituatie uitgeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl