NOS NieuwsAangepast

Meer vrijheid voor WikiLeaks-verdachte

Bradley Manning, de militair die in de VS wordt verdacht van het doorspelen van geheime informatie naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks, heeft meer vrijheid gekregen sinds zijn overplaatsing vorige week naar een militaire gevangenis in Kansas.

Volgens de medewerkers van de gevangenis in Kansas heeft Manning verschillende geestelijke en lichamelijke tests doorstaan en mag hij zijn isolatiecel verlaten om zich te mengen in het 'gewone' gevangenisleven.

Zo mag hij bijvoorbeeld eten in een gemeenschappelijke eetzaal, drie uur per dag aan recreatie doen en is contact met andere gevangen nu wel toegestaan. Mannings nieuwe cel is ook een stuk groter en hij mag dagelijks bezoek ontvangen.

Kritiek

Manning werd vorige week overgeplaatst naar de gevangenis Fort Leavenworth in Kansas. De overplaatsing volgde op internationale kritiek op de omstandigheden waaronder Manning sinds juli werd vastgehouden op de marinebasis Quantico in Virginia.

Volgens zijn advocaten mocht de 23-jarige militair geen enkel contact hebben met andere gedetineerden en werd hij gedwongen om naakt te slapen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl