NOS NieuwsAangepast

Noordoostpolder wil geen werelderfgoed worden

De Noordoostpolder wordt waarschijnlijk niet aangemerkt als werelderfgoed. De gemeenteraad is tegen vermelding op de Unesco-lijst, uit angst dat er straks niets meer mag worden veranderd aan het gebied.

De Noordoostpolder werd tussen 1937 en 1942 drooggemalen. Het kabinet wilde de polder voordragen als werelderfgoed, omdat het gebied door mensenhanden is gemaakt en laat zien hoe er destijds werd gedacht over landinrichting.

Staatssecretaris Zijlstra stelde wel als voorwaarde dat de gemeenteraad akkoord zou gaan. Het plan werd echter verworpen met twaalf stemmen voor en zestien tegen. Nu dat is gebeurd, lijkt de voordracht van de baan.

Plantage

Het kabinet draagt de komende jaren drie Nederlandse erfgoederen voor, voor een plaats op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat om de Van Nellefabriek in Rotterdam, het Teylers-gebouw in Haarlem en het plantagesysteem West-Curaçao.

Nu staan er negen erfgoederen uit Nederland en Curaçao op de Werelderfgoedlijst, waaronder de Waddenzee en de molens bij Kinderdijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl