Huwelijk William & Kate, van minuut tot minuut

Prins William schuift de trouwring om de vinger van Kate Middleton»
Prins William schuift de trouwring om de vinger van Kate Middleton NOS

De Britse prins William is vandaag met zijn verloofde Kate Middleton getrouwd. Honderdduizenden in Londen en miljarden over de hele wereld zagen het paar het ja-woord geven. Even voor 14.30 uur gaven ze elkaar op het balkon van Buckingham Palace twee kussen.

14.47 uur: Afsluiting liveblog

We sluiten dit liveblog af, omdat de liveuitzending en de plechtigheden voorbij zijn. Hieronder kunt u de ontwikkelingen van vandaag van minuut tot minuut teruglezen, terugkijken, en terugluisteren. In het dossier Huwelijk William en Kate kunt u portretten, achtergrondverhalen en video's terugvinden.

14.31 uur: Fly-past over Buckingham Palace

Met een fly-past heeft de Royal Air Force en de Battle of Britain Flight een militair saluut gebracht aan het kersverse prinselijk echtpaar. Dat was de afsluiting van het huwelijksprogramma op televisie.

14.28 uur: Kus op het balkon

Prins William en zijn vrouw Catherine hebben elkaar op het balkon van Buckingham Palace twee keer een kus gegeven, omringd door hun familie. Tienduizenden mensen voor het paleis waren getuige en juichten het echtpaar toe.

14.21 uur: Koningin had 'geweldige dag'

BBC-verslaggever twittert dat Queen Elizabeth het een geweldige dag heeft gevonden.

14.17 uur: Balkonscene

Over minder dan 10 minuten gaan de deuren van het balkon open en verschijnen het bruidspaar en hun families op het balkon voor de fly-past en de kus.

14.15 uur: U klikt massaal

Zoals al werd verwacht, zijn ook Nederlanders massaal in de ban van de 'royal wedding'. Deze liveblog is op moment van schrijven al ruim 206.000 keer aangeklikt. Dat is relatief veel, ongeveer twee keer zo vaak als de liveblogs over grote nieuwsgebeurtenissen als in Japan en Alphen aan den Rijn.

14.05 uur: Huwelijk scoort hoog op Twitter

De Royal Wedding is het belangrijkste onderwerp op Twitter. Tien trending topics hebben een relatie met het huwelijk. Dit zijn er enkele: #Royal Wedding, #rw11, #proudtobebritish, #Pippa (zus van de bruid), #Buckingham Palace, #Sarah Burton (ontwerpster van de bruidsjurk), #Westminster Abbey

13.45 uur: Klokken van Westminster luiden

Sinds het einde van de huwelijksceremonie luiden de klokken van Westminster Abbey. Ze blijven drie uur luiden. Het publiek is inmiddels op weg naar Buckingham Palace. Mensen lopen over The Mall langzaam achter een rij politieagenten aan.

13.33 uur: Druk mobiel verkeer in Londen

NOSLondon Arjen van der Horst: Ik geloof dat nu een paar honderdduizend mensen hun mobiel gebruiken. Twitter lastig.

13.22 uur: Even rust op het paleis

Straks op Buckingham Palace heeft het paar even tijd om op adem te komen. De 600 gasten die zijn uitgenodigd voor de receptie komen in die tijd ook naar het paleis. Om 14.25 uur verschijnen de bruid en bruidegom op het balkon, waar ze zullen kijken naar de fly-past. En om elkaar in het openbaar een kus te geven, natuurlijk.

13.12 uur: Ontspannen paar op weg naar Buckingham Palace

In de open 1902 State Landau is het pasgetrouwde stel op weg naar Buckingham Palace. Het paar lacht en zwaait naar het juichende publiek. Tijdens de dienst hebben de bruid en bruidegom het droog gehouden.

Het publiek verheugt zich nu op de kus op het balkon van het paleis. Naar schatting zo'n twee miljard mensen volgen wereldwijd de kerkdienst en de rijtoer.

Kate is officieel geen prinses nu ze is getrouwd, maar in de volksmond zal ze toch prinses Catherine genoemd worden.

13.06 uur: Paar op weg naar koets

Nog een paar minuten en dan kunnen de honderdduizenden mensen die buiten staan eindelijk het pasgetrouwde paar toejuichen. Er is een glazen koets voor als het gaat regenen, maar vooralsnog is het droog. Dat betekent dat het stel in een open koets naar Buckingham Palace zal rijden.

13.04 uur: 18 mensen gearresteerd in Londen

In Londen zijn 18 mensen gearresteerd in het publiek, meldt de Britse krant The Independent. Ze werden opgepakt vanwege ordeverstoring, handel in gestolen goederen, belediging en mogelijk bezit van een mes.

12.59 uur: Zon breekt door in Londen

Goed nieuws voor alle royaltyfans in Londen: de zon is even door de wolken gebroken.

12.58 uur: Ja-woord online

Het ja-woord is op de site van de NOS terug te kijken. Zie deze video:

12.55 uur: William en Kate naar kapel

William en Kate verdwijnen even uit beeld. Ze gaan naar de kapel om het register te tekenen

12.45 uur: Preek door bisschop van Londen

Lees hier de preek die de bisschop van Londen heeft gehouden tijdens de huwelijksceremonie. De bisschop sprak over hoop. "Dit is een vreugdevolle dag, die mensen op alle continenten mee kunnen vieren. Zoals elke trouwdag zou moeten zijn, is dit een dag van hoop."

12.40 uur: Onderonsje William met schoonvader

Volgens de BBC heeft een professionele liplezeres gezien dat prins William bij het altaar een grapje maakte. Hij zei tegen z'n schoonvader: "We were supposed to have just a small family affair."

12.33 uur: Prins Harry lijkt nerveus

Prins Harry oogt nerveuzer dan z'n broer, de bruidegom. "Maar dat hoort bij zijn rol als getuige", zegt correspondent Hieke Jippes op Radio 1. "Bovendien is hij verantwoordelijk voor het discofeest vanavond, met glitterballen."

12.30 uur: Eerbetoon aan Charles en Camilla

William heeft in de dienst ook een eerbetoon aan prins Charles en zijn vrouw Camilla opgenomen. Hij heeft gekozen voor Farewell to Stromness door Sir Peter Maxwell Davies. Deze muziek werd ook gespeeld tijdens de huwelijksceremonie van Charles en Camilla.

12.25 uur: Broer van Kate leest uit bijbel

James Middleton, de broer van Kate, leest voor uit de bijbel: "Laat de liefde echt zijn... en houdt vast aan wat goed is".

12.23 uur: Symboliek in bruidsboeket

Kate heeft voor veel symboliek gekozen in haar accessoires. Haar tiara heeft ze te leen van koningin Elizabeth. Het kleinood werd in 1936 gemaakt door Cartier en door de toekomstige koning George VI aan de koningin-moeder gegeven. Elizabeth kreeg het later op haar 18de verjaardag.

Haar oorbellen heeft ze voor deze dag cadeau gekregen van haar ouders. Ze zijn gevormd als eikenbladen met een eikel van diamant in het midden. Het motief verwijst naar het nieuwe wapen van de Middletons, met drie eikels. Ook haar zus Philippa kreeg een paar van deze oorbellen voor deze dag.

Het bruidsboeket bevat bloemen die symbool staan voor liefde (hyacint), trouw (hedera) en geluk (lelietje-van-dalen). Ook is er duizendschoon in verwerkt, Sweet William in het Engels geheten. Bovendien is er mirte (liefde) gebruikt van een plant die door koningin Victoria in 1845 is geplant en een plant die in 1947 in het bruidsboeket van Elizabeth werd gebruikt.

12.20 uur: William en Kate getrouwd

De aartsbisschop van Canterbury verklaart prins William en Kate Middleton tot man en vrouw. De bruid heeft het tot nu toe droog gehouden.

Toen Kate haar sluier omhoog deed, zei prins William: "You look beautiful".

12.10 uur: Dienst opent met hymne

De dienst opent met dezelfde hymne 'Guide me, O thou great Redeemer' die ook werd gezongen tijdens de begrafenisdienst van prinses Diana. Volgens de Nederlandse theologe Jacobine Geel is dit een heel persoonlijke en mooie keuze. "De naam van Diana wordt niet genoemd, maar door met deze hymne te beginnen is ze er meteen bij. Bij Diana werd het gezongen na een moeilijk leven, voor William en Kate betekent het een nieuw begin. Een sterke keuze en het zal bij het paar zeker zorgen voor een kippenvelmoment."

12.08 uur: Trouwjurk ontworpen door Sarah Burton

Eindelijk weet de wereld hoe de trouwjurk van Kate Middleton eruitziet en wie de ontwerpster is. Kate draagt een witte jurk van zijde, kant en satijn. De ontwerpster is Sarah Burton van het modehuis Alexander McQueen. Volgens het koninklijk huis "belichaamt de jurk het tijdloze Britse vakmanschap door getalenteerde en kundige handwerklieden vanuit het hele land samen te laten werken".

12.06 uur: Kate op weg naar altaar

De aanstaande bruid ziet er ontspannen uit. Ze loopt met haar vader naar het altaar. Daar doet ze ongeveer vier minuten over.

12.00 uur: Aankomst Kate Middleton

Kate Middleton is samen met haar vader aangekomen bij Westminster Abbey. De jurk die de bruid draagt is ontworpen door Sarah Burton, creative-director van Alexander McQueen. Kate wordt aan de hand van haar vader naar het altaar gebracht. Haar zus Pippa draagt de sleep.

11.55 uur: Ceremonie wordt klassieke dienst

De huwelijksceremonie wordt een klassieke huwelijksdienst. William en Kate hebben zelf de muziek uitgekozen, met hulp van prins Charles. Naar verwachting zal de naam van Diana niet worden genoemd, maar de dienst start met een hymne die ook werd gespeeld tijdens de begrafenis van Diana.

11.52 uur: Bruid vertrekt richting Westminster

De bruid vertrekt richting Westminster Abbey. Ze wilde per se dat haar toekomstige man haar jurk niet zou zien en daarom zit niet in een open rijtuig. Als een haas stapte ze in een Rolls Royce. De pers vangt een glimp op van de halslijn van de jurk, het decolleté en de sluier.

11.48 uur: Aankomst koningin Elizabeth en prins Philip

Koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip zijn gearriveerd bij de kerk. De koningin zit al 59 jaar op de Britse troon. De koningin heeft formeel haar toestemming gegeven aan haar kleinzoon om te trouwen met 'burgermeisje' Kate Middleton.

11.44 uur: Prins Charles en Camilla komen aan

Prins Charles, de vader van William, en zijn vrouw Camillia zijn aangekomen in Westminster Abbey. Camilla is volledig geaccepteerd in de familie sinds haar huwelijk met prins Charles. Het paar werd onderweg luid toegejuicht door het publiek.

11.33 uur: Moeder van Kate komt aan

Carole Middleton, de moeder van de bruid, is aangekomen in de kerk, samen met James, de broer van Kate.

11.28 uur: Prins Willem-Alexander en prinses Máxima aangekomen

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn aangekomen in Westminster Abbey. Koningin Beatrix is er niet bij. Dat komt omdat het huwelijk geen staatsaangelegenheid is.

11.20 uur: Prins William arriveert bij Westminster Abbey

Prins William is samen met zijn broer prins Harry zijn met een Bentley aangekomen bij Westminster Abbey. Onderweg werd prins William luid toegejuicht door het massaal toegestroomde publiek. Naar verwachting staan er 1,1 miljoen mensen langs de route. Prins Harry is getuige bij het huwelijk.

11.13 uur: Vele honderden gasten in Westminster Abbey

Westminster Abbey is al volgestroomd met gasten voor de huwelijksceremonie. Onder hen vele koninklijke gasten, politici en beroemdheden. Bekende gasten die binnen zijn, zijn onder anderen de Britse premier David Cameron, zanger Elton John, acteur Rowan Atkinson en broer van Diana, graaf Charles Spencer.

11.05 uur: Diana wordt herdacht met hymne

Om de overleden moeder van William te herdenken, wordt tijdens de huwelijksplechtigheid als eerste het nummer 'Guide me, O thou great Redeemer' ten gehore gebracht. Dat was het laatste nummer dat werd gedraaid op de begrafenis van prinses Diana in 1997. Dat staat in de orde van dienst.

10.50 uur: Terugblik huwelijk Charles en Diana

In 1981 was het huwelijk van prins Charles en Diana Spencer wereldnieuws. Miljoenen mensen volgden wereldwijd het huwelijk dat werd voltrokken in St. Paul's Cathedral. Wilt u de beelden nog eens zien? Hieronder een samenvatting van dat huwelijk.

10.44 uur: Feest in dorp Middletons

Het dorpje Bucklebury (2000 inwoners) leeft net even iets meer mee met het huwelijk dan de rest van het land: de Middletons komen ervandaan. Er worden honderden mensen op straatfeestjes verwacht, al zijn sommige inwoners ook afgereisd naar Londen om het huwelijk daar bij te wonen.

Dat het huwelijk eraan zat te komen kan niemand in Bucklebury zijn ontgaan: niet alleen overspoelden journalisten het dorpje, er waren zelfs toerbussen die langs belangrijke plekken in het leven van Kate Middleton trokken.

10.39 uur: Presentatoren zijn er klaar voor

Verslaggevers Eva Jinek en Tim Overdiek zijn klaar voor de televisieuitzending, die over een half uur begint.

10.38 uur: Live-uitzending vanaf 11.15 uur

Volg het huwelijk bij de NOS vanaf 11.15 uur op Nederland 1. Kijk nu vast naar de aankomst van de gasten in Westminister Abbey op Journaal 24.

10.29 uur: Praat mee over de uitzending

Zit u vandaag aan de buis gekluisterd voor het Britse huwelijk in Londen? En bent u gek op het Britse koningshuis? Of verbaast u zich over alle ophef? Praat mee op ons live-blog.

10.22 uur: David en Victoria Beckham arriveren

De Britse voetbalster David Beckham en zijn vrouw Victoria zijn in Westminster Abbey aangekomen voor de huwelijksceremonie.

10.14 uur: Vriendin prins Harry aanwezig

Chelsy Davy, het meisje met wie prins Harry een aan/uit relatie heeft, is aangekomen in Westminster Abbey. Ook de Australische zwemmer Ian Thorpe is aanwezig.

10.10 uur: Felicitaties op Facebook

Clarence House roept mensen op hun ervaringen op deze huwelijksdag te delen op Facebook.

09.55 uur: Gelukwensen uit de ruimte

William en Kate hebben gelukwensen ontvangen voor hun huwelijk van de crew van het ruimtestation ISS. De videoboodschap is uitgezonden door de BBC. Volgens de Britse zender vloog het ruimtestation net boven Groot-Brittannië, toen de gelukwensen werden doorgegeven.

09.51 uur: 'Prachtige dag'

Ook de premier van Nieuw-Zeeland verheugt zich op het feest vandaag. John Key is in Londen, omdat de Britse vorst het staatshoofd van zijn land is. "Het wordt een prachtige dag voor de koninklijke familie en Groot-Brittannië. Ik heb prins William een paar keer mogen ontmoeten. Hij zal ooit een prima koning worden en zij een prachtige koningin."

09.38 uur: Eerste gasten in Westminster Abbey

De eerste gasten stromen Westminster Abbey binnen, ruim twee uur voordat de huwelijksceremonie begint. Er worden 1900 gasten verwacht voor de dienst.

09.31 uur: Britse krantenkoppen

Alle Britse kranten openen met het huwelijk. Een paar voorbeelden:
Daily Express: 'Today William and Kate invate the nation...to celebrate our happy day'
The Sun: "Mum would be so proud". De krant verwijst naar wijlen Lady Diana.
Daily Mirror: "Happiest day of our lives"
The Independent houdt ook rekening met de anti-huwelijk-lezers: "Niet geïnteresseerd in de Royal Wedding? Ga nu naar pagina 6."

09.25 uur: Arrestaties om nepexecutie

De drie Britse anti-kapitalisten die gisteravond zijn opgepakt, wilden tijdens het huwelijk van William en Kate poppen symbolisch onthoofden met een guillotine. Een van hun beoogde slachtoffers was prins Andrew, de broer van prins Charles. Dat melden de kranten The Guardian en The Independent.

Onder de arrestanten zou een ex-hoogleraar zijn, die vaker in opspraak is geweest vanwege zijn ultralinkse standpunten. Ook zijn vrouw en een medestander werden opgepakt. De drie hadden hun actie aangekondigd op internet. Ze spraken over een 'zombiehuwelijk' en een 'koninklijke orgie'.

09.10 uur: Titels voor William en Kate

Prins William en Kate Middleton krijgen de titels hertog en hertogin van Cambridge. Dat heeft Buckingham Palace bekend gemaakt. De prins kreeg de titel van zijn grootmoeder koningin Elizabeth II en zijn aanstaande vrouw verwerft de titel zodra ze straks in Londen is getrouwd.

Het is in Engeland gebruikelijk dat de vorst een koninklijke bruidegom minstens een titel verleent op de huwelijksdag. De bruid neemt dan de bijgehorende vrouwelijke titel aan. Kate wordt geen prinses Catherine genoemd. Toch krijgt ze eigenlijk ook de voornaam van haar echtgenoot en is dan Prinses William van Wales, hertogin van Cambridge.

Hertog is in Groot-Brittannië de hoogste rang onder de vorst. Prins William heeft nu de volgende titels van de koningin gekregen: hertog van Cambridge, graaf van Strathearn en baron Carrickfergus.

09.05 uur: Drie arrestaties

De Britse politie heeft gisteravond drie mensen gearresteerd die ervan verdacht worden het huwelijk te willen verstoren. Twee mannen van 68 en 40 en een vrouw van 60 werden in Zuid-Londen opgepakt. Eerder haalde de politie al negentien anderen uit voorzorg van de straat.

De politie wilde niet meedelen waarom de drie gearresteerd zijn. De festiviteiten worden uit meerdere hoeken bedreigd: recentelijk roeren IRA-dissidenten zich weer, Londen werd eerder getroffen door aanslagen van moslimterroristen en ook Britse anarchisten kunnen van zich laten horen. Daarnaast zijn er mensen die het huwelijk willen aangrijpen om te betogen tegen de bezuinigingen die de Britse regering wil doorvoeren.

08.56: Kate verslaat William op voorpagina's

Een aantal Britse kranten kiezen op hun voorpagina voor een foto van Kate die vrolijk in de camera kijkt, kort voordat ze Goring Hotel in Londen binnengaat. "Kate zegt haar leven als burgermeisje vaarwel", schrijft de Daily Telegraph eronder. Ook de Guardian, Times en de Financial Times openen met de foto. Alleen de Sun en de Daily Mirror kiezen voor een foto van prins William... aan de zijde van zijn aanstaande vrouw.

08.47: Alleen Kate zal ring dragen

Er is slechts één ring vandaag in de huwelijksceremonie: die van Kate. William zal geen huwelijksring dragen. De ring van Kate is gemaakt van goud uit een mijn in Wales. Welsh goud is zeer gewild omdat het van hoge kwaliteit is en zeldzaam. De trouwring van koningin Elizabeth II en van Lady Diana waren van hetzelfde goud gemaakt.

Het goud voor deze ring is afkomstig uit een hoeveelheid goud die koningin Elizabeth in de jaren tachtig cadeau kreeg. Als getuige heeft prins Harry gisteravond de ring ontvangen. Hij zal erover waken tot hij hem vanmiddag in de ceremonie aan William geeft.

08.38 uur: Rijtoer in open koets

Het lijkt het erop dat William en Kate na de huwelijksceremonie toch in een open koets, de 1902 State Landau, naar Buckingham Palace zullen rijden. Het Paleis maakte dat vanochtend bekend. Als de wind niet naar het zuiden draait, houden ze het hopelijk droog.

08.32 uur: Koningin niet bij feestje

Het koninklijk paleis heeft laten weten dat koningin Elizabeth vanavond niet bij het feestje van het nieuwe echtpaar zal zijn. De Queen en prinsgemaal Phillip vertrekken om 22.00 uur en willen de jeugd zo alle ruimte geven het huwelijk te vieren. Ook zal prins Harry de traditionele best man's speech kunnen geven zonder dat zijn oma hoeft te horen hoe hij zijn broer William op de korrel neemt.

08.23 uur: Weer nog een vraagteken

Het is nog de vraag wat het weer gaat doen vandaag. Vanmorgen was het guur en bewolkt, maar de Britse weerdienst houdt vol dat de zon vanmiddag door zal breken. Toch blijven er ook regenbuien mogelijk.

08.05 uur: Druk bij Buckingham Palace

Volgens correspondent Arjen van der Horst is het bijzonder druk bij Buckingham Palace. "Ze staan hier nu al rijen dik." Ook bij het mediadorp dat bij het paleis is opgetrokken is iedereen al wakker. Er zijn 8500 journalisten om het nieuws rond het huwelijk voor 180 landen te verzorgen. "The Guardian vat het zo samen: twee mensen trouwen, twee miljard mensen kijken."

08.01 uur: Nederlandse bobby

Voor deze dag worden 5000 politieagenten ingezet en één daarvan is de Nederlander Tijs Broeke. Hij woont al jaren in Londen en is vrijwillig politieagent. Overigens krijgt hij vanmorgen pas te horen waar hij precies zal worden ingezet: bij de route van het prinselijk paar, of kilometers daar vandaan om de toegangswegen naar Londen af te sluiten. Hij verwacht in beide gevallen niks te kunnen zien: "Als de koets voorbij komt moet je juist goed opletten."

07.48 uur: Blair niet teleurgesteld

De Britse oud-premier Blair is niet teleurgesteld dat hij niet is uitgenodigd voor het huwelijk. Linkse commentatoren hadden kritiek op het feit dat de Conservatieve oud-premiers Thatcher en Major wel waren uitgenodigd, en Labour-premiers Blair en Brown niet. "Het is helemaal geen probleem", zei Blair tijdens een bezoek aan Colombia. "Ik vind het logisch dat ze zo veel mogelijk mensen uit alle geledingen van de bevolking uitnodigen en niet alleen politici en anderen die al zo vaak bij dit soort gebeurtenissen aanwezig zijn."

"Dit mag niet deze prachtige dag overschaduwen waar het hele land op zit te wachten. Ik hoop dat het paar een prachtige tijd zal hebben."

Buckingham Palace liet weten dat Brown en Blair niet zijn uitgenodigd omdat ze geen lid zijn van de Orde van de Kouseband, terwijl Thatcher en Major dat wel zijn. Overigens zal de Iron Lady verstek moeten laten gaan vanwege haar broze gezondheid.

07.32 uur: Laatste nacht vrijgezel

Kate Middleton heeft haar laatste nacht als vrijgezel doorgebracht in het Goring Hotel, een luxe familiehotel in het hartje van Londen. Daar zwaaide ze gisteravond even naar de menigte die zich voor de deur had verzameld, toen ze in een zwarte Jaguar bij het hotel arriveerde.

Hoewel Kate zich daarna niet meer buiten liet zien, kregen de wachtenden wel thee, cakejes en sandwiches aangeboden door het hotel.

De Middletons hebben het complete hotel afgehuurd. Naast Kate verblijven ook haar ouders, broer en zus in het hotel. Kate heeft haar intrek genomen in een suite van vijf kamers, met uitzicht over een eigen binnentuin. In de kamer is een jurk opgehangen die diende ter inspiratie voor de trouwjurk van koningin Victoria. Ook hangt er een typisch Brits kunstwerk met een knipoog: een schilderij van koningin Elizabeth I met de fictieve Blackadder.

Voor het hotel is een baldakijn opgehangen om Kate aan het zicht te onttrekken als ze in de geblindeerde limo stapt, die haar naar de kerk zal rijden. Zo blijft het geheim van de jurk tot op het laatste moment bewaard.

07.11 uur: Rood voor William

Voor welke bruidsjurk Kate Middleton heeft gekozen, wordt vanochtend pas duidelijk als zij bij Westminster Abbey aankomt. Van prins William staat al vast dat hij in het rood trouwt. Hij draagt de legerjas van de Ierse Garde, waarvan hij sinds februari erekolonel is. Ook draagt hij de versierselen van de Orde van de Kouseband, waar hij lid van is, en de Gold Jubilee Medal, die door de koningin werd uitgereikt bij haar 50-jarige jubileum op de troon.

Met zijn kledingkeuze zou hij de infanteristen in Afghanistan een hart onder de riem willen steken. Bovendien is het motto van de Garde 'Quis Separabit', Wie kan ons scheiden, wat toepasselijk is.

De meeste Britten hadden verwacht (en erop gegokt) dat William het tenue van de luchtmacht zou dragen, waar hij als helikopterpiloot dient. Omdat hij ook nog een rang bij de marine heeft, had hij ook in het marineblauw kunnen trouwen.

Ook de broer en vader van de bruidegom zullen in uniform verschijnen: Harry draagt een cavalerie-outfit en Charles een marinepak, net als tijdens zijn eigen trouwerij dertig jaar geleden.

07.00 uur: Londen ontwaakt

Het begint steeds lichter te worden in Londen, waar het langs de route die het paar af zal leggen van de Westminster Abbey naar Buckingham Palace al druk begint te worden. Sommige fans kamperen hier al dagenlang, om het beste plekje te hebben.

Voor sommigen werd het wachten beloond: prins William bezocht gisteravond de wachtenden op de Mall, de brede boulevard voor Buckingham Palace. Hij nam uitgebreid de tijd om handen te schudden met het publiek, met hen te praten en te poseren voor foto's.

William grapte dat zijn trouwdag een makkie zal worden. "Het enige wat ik hoef te doen, is mijn tekst goed uitspreken."

Deel deze pagina

Video

Op het balkon van Buckingham Palace gaf het koninklijk echtpaar elkaar twee keer een zoen.

Video en Audio

Meer video en audio