NOS NieuwsAangepast

Ruimtechips naar ISS

De spaceshuttle Endeavour zal morgen ruimtechips meenemen naar het internationale ruimtestation ISS. De drie prototypes zullen aan de buitenkant van het ISS worden bevestigd om te kijken hoe ze overleven in de ruimte.

Het is de bedoeling dat zulke minisatellieten uiteindelijk op missie naar de planeet Saturnus gaan, waar ze in de atmosfeer metingen kunnen uitvoeren.

De chips, ter grootte van een vingernagel, zijn volgens de makers de kleinste satellieten die ooit zijn ontworpen. "Ze zijn zo klein dat ze als ruimtestof door het zonnestelsel kunnen reizen", zegt een van de ontwerpers. "Op de zonnewind kunnen ze grote afstanden afleggen zonder brandstof."

Uitzwaaien

De chips krijgen een plekje op het MISSE-paneel, dat aan de buitenkant het ISS gemonteerd zit. Zo zullen ze enkele jaren aan de ruimte worden blootgesteld voordat het paneel weer terug naar de aarde keert en de resultaten van dichtbij bekeken kunnen worden.

Het is de laatste keer dat de Endeavour de ruimte in gaat. Het ruimteveer zal morgen worden uitgezwaaid door president Obama. Ook congreslid Gabrielle Giffords, die in januari gewond raakte bij een moordaanslag, zal aanwezig zijn. Haar man is de commandant van de missie.

Eind juni volgt de allerlaatste reis van een spaceshuttle. Daarna wordt de hele vloot uit de vaart genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl