NOS NieuwsAangepast

Declaratiefraude in zorg: 6 miljoen euro

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar 366 gevallen van fraude met declaraties ontdekt. Gemiddeld ging het volgens Zorgverzekeraars Nederland om 17.088 euro per fraudegeval, zodat 6,2 miljoen euro aan uitkeringen is bespaard.

Zowel verzekerden als zorgaanbieders hebben hun verzekeraar opgelicht. Er werd vooral veel gefraudeerd in de mondzorg, bij paramedici en bij partijen die aanvullende zorg aanbieden, zoals hulp via het persoonsgebonden budget (pgb).

Bewijs

Zorgverzekeraars Nederland zegt dat fraudegevallen steeds ingewikkelder worden, waardoor het veel tijd en geld kost om ze uit te zoeken. Er is pas sprake van fraude als kan worden bewezen dat de declaratie opzettelijk onterecht is ingediend.

Zaken waarbij verrichtingen dubbel werden gedeclareerd zijn niet als fraude aangemerkt, omdat niet kon worden bewezen dat er opzet in het spel was.

De zorgverzekeraars hebben maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Zo komt er een kenniscentrum. Dat gaat onderzoeken naar fraude in de zorg coördineren en opleidingen verzorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl