NOS NieuwsAangepast

Syrië toch niet welkom bij Het Huwelijk

De Britse koninklijke familie heeft de uitnodiging ingetrokken van de Syrische ambassadeur om het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton bij te wonen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de gewelddadige aanvallen op Syrische demonstranten onacceptabel.

"Buckingham Palace deelt de mening van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het niet gepast is voor de Syrische ambassadeur om het huwelijk bij te wonen", liet een woordvoerder weten.

In eerste instantie was de ambassadeur nog wel welkom in de Westminster Abbey. "Een uitnodiging betekent nog niet dat we het gedrag van een regering onderschrijven", heette het. Een woordvoerder benadrukte dat ook andere regimes langskwamen, zoals Noord-Korea, Iran en Zimbabwe.

Geweld

Door het geweld van de afgelopen week veranderde Buckingham Palace echter van mening. Syrische veiligheidsdiensten zouden de afgelopen zes weken zeker 500 burgers hebben gedood bij protesten tegen het bewind. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat duizenden mensen zijn gearresteerd. Ook zouden er duizenden vermisten zijn.

Of de cijfers kloppen is niet bekend. Syrië maakt het journalisten erg lastig om hun werk te doen in het land.

Bahrein

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken werd de keuze uiteindelijk gemaakt door de koninklijke familie. "Het is een familiehuwelijk, geen staatsaangelegenheid. De gastenlijst is samengesteld door het paar en de koninklijke familie."

Eerder al gaf de kroonprins van Bahrein aan verstek te laten gaan vanwege de onrust in zijn land. Ook op zijn bezoek was veel kritiek vanwege het geweld dat tegen betogers is gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl