NOS NieuwsAangepast

'Opvragen telecomgegevens onwettig'

Politiekorpsen en andere opsporingsdiensten overtreden vaak de wet bij het opvragen van telecomgegevens. Dat staat in een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Telecombedrijven zijn verplicht om telefoon- en internetgegevens van burgers elke 24 uur te leveren aan het CIOT, het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie.

Een aantal opsporingsdiensten mag die gegevens opvragen, maar alleen als daarvoor een rechtmatige grondslag is. Bijvoorbeeld om informatie over criminelen te verzamelen of omdat de nationale veiligheid in het geding is.

Volgens de onderzoekers van het CBP ontbrak bij de politie Haaglanden in vijf van de elf onderzochte gevallen zo'n rechtmatige grondslag. Bij de Nationale Recherche waren negen van de elf onderzochte gevallen in strijd met de wet.

Aangifte

Het CBP zegt dat burgers er op moeten kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met hun telecomgegevens wordt omgegaan. De dienst overweegt nu aangifte te doen tegen de Nationale Recherche en politie Haaglanden wegens zeer ernstige overtredingen.

De KLPD zegt in een reactie dat het onderzoek is gebaseerd op de situatie zoals die eind 2009 en begin 2010 was. Sinds september 2010 is er een nieuwe werkwijze ingevoerd, waarbij gemakkelijker is na te gaan op basis van welk bevel of proces-verbaal de gegevens worden opgevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl