NOS NieuwsAangepast

Het huwelijk: wie komt wel en wie niet?

Door correspondent Arjen van der Horst in Londen

Het is de who is who van de internationale jetset: de gastenlijst van het koninklijk huwelijk. Een kleine 2000 hoge gasten zullen het huwelijk van prins William en Kate Middleton bijwonen in Westminster Abbey. Het is een zeldzame verzameling van popsterren, koninklijke hoogheden, sporthelden, acteurs en zelfs een voormalige zwerver.

Prominent aanwezig zijn natuurlijk de vijftig leden van de Britse koninklijke familie, die pal achter het altaar zitten. Een paar rijen daarachter de andere koninklijke hoogheden. Van de koninginnen van Spanje, Denemarken en Noorwegen tot prins Mohamed bin Nawaf bin Abdulaziz van Saudi-Arabië.

Uitnodiging ingetrokken

Nederland wordt vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Koningin Beatrix had al laten weten niet te kunnen komen, omdat het de volgende dag Koninginnedag is en werd dan ook niet uitgenodigd.

Een van de meest controversiële royals die was uitgenodigd, was kroonprins Salman bin Hamad al-Khalifa van Bahrein. Zijn aanwezigheid wekte de wrevel van Britse media die zich boos maakten over het bloedig neerslaan van de opstand in zijn land. Tot opluchting van velen besloot de kroonprins afgelopen weekend niet meer te komen vanwege de onrust in Bahrein.

De ambassadeur van Syrië kreeg op het laatste moment te horen dat hij niet welkom was vanwege het geweld dat zijn land gebruikte tegen betogers.

Brown en Blair

Twee andere opvallende afwezigen zijn de Britse oud-premiers Gordon Brown en Tony Blair. De twee Labour-politici kregen geen uitnodiging, terwijl de voormalige Conservatieve premier John Major en Margaret Thatcher wel een goudomrande brief in de bus kregen. De oude dame Thatcher (85) komt overigens niet vanwege haar slechte gezondheid.

Labour-parlementariërs hebben geprotesteerd tegen het ontbreken van Brown en Blair, maar een woordvoerder van prins William wuifde de kritiek weg. Major en Thatcher waren uitgenodigd omdat ze lid zijn van de Orde van de Kousenband, een van de oudste ridderorders waarvan ook koningin Beatrix lid is. Blair en Brown zijn geen lid van de ridderorde.

Dakloze

Wie wél in Westminster Abbey aanwezig is, is de 20-jarige Shozna. De inwoonster van Londen is een van de opvallendste gasten. Op haar 18de kreeg ze een beroerte en belandde op straat. Tot vorig jaar was ze nog dakloos. Ze leerde prins William kennen via een liefdadigheidsstichting voor daklozen.

Shozna zal zich voegen bij een hele serie beroemdheden. Er zijn popsterren (Elton John, Joss Stone), sporthelden (David Beckham), acteurs (Rowan Atkinson - alias Mr. Bean) en filmregisseurs (Guy Ritchie). Verder zijn natuurlijk de hoogste geledingen van het Britse establishment vertegenwoordigd, zoals leden van de Britse regering en de oppositie en de leiders van de grote religieuze stromingen in het land.

Opvallend veel militairen zullen de dienst bijwonen. Niet alleen is de defensietop aanwezig, maar ook gewone soldaten met wie prins William en zijn broer Harry hebben gediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl