NOS NieuwsAangepast

Meer huishoudens vragen schuldhulp

Het aantal Nederlanders dat in de schulden zit, blijft groeien.

Vorig jaar klopten ongeveer 80.000 huishoudens bij gemeentelijke kredietbanken aan voor hulp bij financiële problemen. In 2009 waren dat er 53.250.

De kredietbanken verstrekten 47 miljoen euro tegen 44 miljoen euro in het jaar ervoor.

Prominent

De NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners, is bezorgd over het toenemend beroep op de kredietbanken. Dat wordt vooral veroorzaakt door de economische crisis en de ontslagen die daar het gevolg van zijn.

"De cijfers bevestigen opnieuw dat schulden een breed maatschappelijk probleem zijn", zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock. "Schulden zijn inmiddels diep in de samenleving geworteld".

Al enige jaren komen ook steeds meer Nederlanders die wel werk hebben in financiële nood. Die ontwikkeling zette vorig jaar door. "Helaas komen nu ook andere groepen prominent in beeld die eerder nog niet zo zichtbaar waren."

Jongeren

Zo zit er een sterke stijging in het aantal jongeren dat niet rond kan komen. Die vormden vorig jaar 12 procent van de hulpvraag, in 2007 was dat nog 7 procent.

Volgens De Kock is er "nog een wereld te winnen" door samenwerking tussen hulpverleners. "Iedereen kan in de schulden raken, de meesten kunnen daar ook weer uitkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl