NOS NieuwsAangepast

Dodental noodweer VS loopt verder op

De tientallen tornado's die over het zuiden van de Verenigde Staten razen, zijn de dodelijkste in bijna veertig jaar. Volgens de laatste berichten zijn er meer dan driehonderd doden gevallen. Verwacht wordt dat het dodental verder zal stijgen.

Veruit de meeste doden vielen in Alabama. Daar zijn ruim tweehonderd mensen omgekomen. President Obama heeft aan de getroffen gebieden hulp toegezegd. Zo worden onder meer teams gestuurd die tussen het puin moeten gaan zoeken naar overlevenden.

Bent u in het zuiden van de Verenigde Staten of kent u iemand die daar verblijft? De NOS is geïnteresseerd in wat u heeft meegemaakt. Stuur uw ervaringen naar ooggetuige@nos.nl

Kerncentrale

De staten Alabama, Tennessee, Kentucky, Missouri, Mississippi en Arkansas worden al weken geteisterd door zware onweersbuien, tornado's en overvloedige regenval.

De ravage is enorm. Huizen zijn verwoest door omvallende bomen en wegen zijn geblokkeerd. Elektriciteitsmasten zijn omgewaaid, zodat honderdduizenden Amerikanen zonder stroom zitten.

In een kerncentrale in Alabama zijn uit voorzorg alle drie de reactoren uitgeschakeld.

Beschermen

Alleen al in de stad Tuscaloosa in Alabama vielen meer dan dertig doden en zeker honderd gewonden door een tornado die dwars door de stad trok. De schade door de tornado was enorm, omdat eerdere stormen al veel boomwortels hadden losgewrikt.

"We zijn gewend aan tornado's hier in Tuscaloosa, we groeien er mee op", zegt burgemeester Walter Maddox. "Maar als je kijkt naar het enorme gebied dat verwoest is. Ik woon hier al mijn hele leven, maar er zijn delen van de stad die ik niet meer herken."

In Mississippi vielen gisteren elf doden. Een man op een camping in Choctaw County werd dodelijk getroffen door een omvallende boom terwijl hij met zijn lichaam zijn dochtertje probeerde te beschermen tegen de storm. Het 9-jarige meisje is ongedeerd.

Noodhulp

Verder zijn rivieren overstroomd. Een onbekend aantal gezinnen is hun huis kwijtgeraakt. Sommige gebieden zijn moeilijk te bereiken voor reddingswerkers.

De staten Alabama, Tennessee en Arkansas hebben de noodtoestand uitgeroepen, zodat ze een beroep kunnen doen op noodhulp van de regering in Washington.

Weerkundigen waarschuwen dat het noodweer in het zuiden van de VS nog wel even aanhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl