NOS NieuwsAangepast

Opnieuw ophef om 'Duitse Geert Wilders'

Door buitenlandredacteur Achille Prick

De Duitse politicus Thilo Sarrazin, ook wel de 'Duitse Geert Wilders' genoemd, mag tóch lid blijven van de sociaal-democratische SPD, ondanks zijn omstreden uitspraken over allochtonen in Duitsland.

In zijn boek 'Duitsland schaft zich af' omschreef hij allochtonen als een grote bedreiging voor Duitsland. Turken en andere immigranten zijn volgens Sarrazin vooral een last en dragen amper iets bij aan de Duitse samenleving. Veel SPD-leden eisten zijn royement.

"Allochtonen krijgen geen kinderen, maar produceren hoofddoekmeisjes", of "Joden hebben allemaal hetzelfde gen." Het zijn maar twee uitspraken uit een hele serie waarmee Sarrazin afgelopen herfst wekenlang het Duitse debat bepaalde. Volgens de 66-jarige econoom zijn Turken en Arabieren in Duitsland doorgaans dommer dan gemiddeld en omdat zij ook meer kinderen baren, zou Duitsland dus steeds dommer worden. Wat Sarrazin betreft moeten de grenzen dan ook per direct potdicht voor nieuwe immigranten.

Extreem-rechts

Extreemrechts bood hem meteen een partijlidmaatschap aan, maar Sarrazin zei niets te maken te willen hebben met nazi's. Dat was niet genoeg voor zijn eigen partij, de SPD. De sociaal-democraten hebben traditioneel een grote allochtone achterban en velen in de partij wilden hem kwijt.

Een partijcommissie onderzocht of hij geroyeerd kon worden. Vlak voor Pasen, toen Duitsland al in de vakantiefile stond, kwam de commissie met een verrassende mededeling. Thilo Sarrazin mag lid blijven, want hij had nooit iemand willen kwetsen.

Een schok voor velen, vooral voor immigranten en Joden binnen de SPD. Opnieuw is Sarrazin het middelpunt van debat. Op het partijkantoor regent het inmiddels opzeggingen. "Ik ben diep teleurgesteld", reageerde SPD-lid Mehmet Tanridverdi. De voorzitter van het Duits immigrantenverbond stapt ook uit de SPD. "De SPD is niet langer mijn politieke thuis."

Draai

Met de handhaving van Sarrazin als partijlid maakt de partijtop een draai van 180 graden. Nog maar acht maanden geleden noemde partijleider Sigmar Gabriel Sarrazin een ongewenst persoon in de partij, iemand die het pad effent voor haatpredikers. En ook partijsecretaris Andrea Nahles was duidelijk in haar commentaar. Ze noemde Sarrazin ziekelijk publiciteitsgeil en ze beschuldigde hem ervan dat hij de naam van de SPD misbruikte.

Nu is de partijtop spaarzaam met reacties op het besluit om hem binnenboord te houden. Volgens Nahles heeft Sarrazin gezegd dat hij niemand wilde discrimineren en dat hij ook de SPD geen schade wilde berokkenen. Dat is blijkbaar voldoende om hem weer in genade aan te nemen.

Maar dat heeft Sarrazin al veel eerder en vaker gezegd heeft. Het lijkt er op de SPD een tactische reden heeft om Sarrazin niet weg te sturen. Immers, veel Duitsers zijn eens met Sarrazins stellingen en ideeën. Het risico dat hij á la Geert Wilders een eigen succesvolle partij begint, wil de SPD niet nemen.

Sterker, met hem in de gelederen hoopt de partij misschien ook de onderbuik van de Duitsers te bedienen, schrijven Duitse commentatoren. En dat zijn veel stemmen, met drie deelstaatverkiezingen voor de deur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl