NOS NieuwsAangepast

Het geheim van de jurk van Kate

Iedereen wil het weten, maar het moet tot op het laatste moment geheim blijven: de jurk van de bruid.

Onder Britse royaltywatchers wordt er al volop gespeculeerd. Zo zou Kate verschillende ontwerpers de opdracht hebben gegeven om een bruidsjurk voor haar te maken: Sarah Burton van modehuis Alexander McQueen, Jasper Conran en Bruce Oldfield. De reden daarvoor zou zijn dat Kate nog voor een ander exemplaar kan kiezen als een ontwerp voortijdig uitlekt.

Ook de naam van Sophie Cranston circuleert. Cranston lanceerde in 2002 haar eigen label, Libélula, en Kate blijkt fan te zijn van haar creaties. Maar of Cranston, die pas sinds vorig jaar ook trouwjurken ontwerpt, in staat is een jurk te leveren die ook in Westminster Abbey tot zijn recht komt, betwijfelen sommige mode-experts.

Burton

Sarah Burton ontwierp eerder de trouwjurk voor Laura Parker Bowles, de dochter van Camilla. Kate zou onder de indruk zijn geweest van haar ontwerp.

Burton ontkent dat ze is benaderd om de bruidsjurk voor Kate te maken. Dat is niet vreemd, want op last van het paleis mag niets over de jurk naar buiten komen. Kate wil namelijk graag dat de jurk een verrassing blijft voor haar toekomstige echtgenoot.

Ook de duizenden journalisten die in Londen verslag doen van het huwelijk, krijgen pas een half uur voor aanvang van de huwelijksceremonie bijzonderheden te horen over de kleding van de bruid. Van de bruidegom is wel bekend wat hij aanheeft: William trouwt in zijn militaire uniform.

Sissi-achtig

Wijlen prinses Diana, de moeder van William, koos destijds voor een Sissi-achtige bruidsjurk van ivoorkleurig satijn, ontworpen door David Emanuel. Ze had een sleep van 7,6 meter lang. Diana ontketende een rage met haar klassieke trouwjurk.

Koningin Elizabeth, de grootmoeder van William, moest het in 1947 doen met een eenvoudiger exemplaar, toen zij trouwde met prins Philip. Het paar moest, kort na de oorlog, maandenlang bonnen sparen om voldoende stof aan te kunnen schaffen.

Hofcouturier Norman Hartnell ontwierp de jurk. Hij bracht de pers op een dwaalspoor door her en der valse schetsen van de jurk achter te laten in Londense vuilnisbakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl